Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Paul Tracy nepojede Indy! Bump day přinesl drama

Paul Tracy nepojede Indy! Bump day přinesl drama

94th Indianapolis 500 – Bump Day

V ještě větší drama, než loňský Bump day, se proměnil ten letošní. Den začal kvalifikačními pokusy jezdců, kteří se do závodu nekvalifikovali včera. Nezasáhl do nich Tony Kanaan, který v tréninku zrušil i svůj T-car. Nezasáhl do něj ani AJ Foyt IV, ten se nepohodl s majitelem stáje AJ Foytem a sám se místa vzdal, nahradil jej Jaques Lazier. Posledním kvalifikovaným byl Sebastian Saavedra, do závodu se nekvalifikovali Sato, Duno, Lazier a Kanaan.
Většina odpoledne se změnila v tréninkové jízdy, drama přinesla až poslední čtvrthodinka. Ještě předtím v tréninku rozbil svůj vůz Saavedra a bylo jasné, že své poslední místo bude bránit těžko.
První vyjel zlepšit svůj čas Tony Kanaan, dostal se na 30. místo, což mu rozhodně moc klidu nezaručovalo. Jaques Lazier se do závodu nekvalifikoval.
Poslední místo patřilo Romancinimu, Eric Bachelart nehodlal opakovat loňský rok, kdy dostatečně rychlý Tagliani seděl ve voze a Foyt IV se dostal do závodu místo něj, Tagliani pak už neměl čas na to nijak odpovědět a Conquest Racing přišel o jeden vůz, přestože oba byly dost rychlé na to, aby se do závodu kvalifikovali. Romancini zajel skvělou jízdu, rychlejší byli dnes jen Junquiera (tomu stačilo osm kol v tréninku, aby s vozem týmu FAZZT Race Team zajel nejrychlejší čas v dnešní kvalifikaci a mohl se s klidem dívat na začínající drama, mimochodem včera by mu dnešní čas stačil na postup do závěrečného rozstřelu) a Lloyd. Romancini byl tedy 27. a v pohodě kvalifikovaný.
Lloyd strávil celé odpoledne nastavováním vozu pro Milku Duno, ale kvalifikovat se ani teď nedokázala. Zato se to povedlo Satovi, který se dostal před Kanaana. Ten byl nyní předposlední, prvním adeptem na vyřazení byl Paul Tracy. O čož se pokusil Jay Howard, ale jeho čas nebyl dost rychlý. Přesto Tracyho tým odvolal dosažený čas a Kanaďan vyjel k novému pokusu. Jenže v prvním kole lehce zavadil o zeď, a sice vůz zřejmě nepoškodil, jenže ztráta byla tak velká, že byl odmáván (pořadatelé mu naznačili, že nemá šanci se tímto pokusem kvalifikovat, aby opustil dráhu).
Vůz Jaquese Laziera na trati nedržel, a po zaváděcím kole se Lazier vrátil do boxů. Poslední šanci dostala Milka Duno, ale po prvním rychlém kole byla i ona odmávána. Prostor byl už jen na jeden pokus. Vše ve svých rukou měl Howard, který byl dalším přihlášeným vozem. A teď tým řešil dilema. Když Howarda nechá v boxech, stihne Tracy ještě jeden pokus, jinak ale Howard musí odvolat svůj pokus a pokusit se kvalifikovat. Tým se rozhodl vsadit na mladého Brita a Howard v posledních minutách vyjel k poslednímu pokusu letošní kvalifikace. Musel svůj čas ovšem odvolat a na poslední postupové místo se dostal hádejte kdo...Sebastian Saavedra!
Saavedra k němu přišel doslova jako slepý k houslím, třikrát byl během dneška vystrčen (bump) z pole a přesto najednou byl na startovním roštu. Poprvé jej vystrčil Kanaan, když Romancini odvolal svůj čas, vrátil se Saavedra na 33. místo, ale Romancini byl dostatečně rychlý a Saavedra byl 35., protože ještě Sato se dokázal dostat před Howarda, který byl náhle prvním nekvalifikovaným. Lazier ani Milka Duno je překonat nedokázali. Pak ovšem odvolal svůj čas Tracy, tím, že ho odvolal, se vrátil na kvalifikovanou příčku Howard, Saavedra byl první nekvalifikovaný. Tracy se nezlepšil, svůj pokus ani nedokončil, takže byl v pořadí za Howardem a Saavedrou oficiálně se žádným zajetým časem. No a v poslední minutě odvolal svůj čas také Howard, Saavedra se vrátil na 33. místo zajišťující start v závodě. A když se dva perou, tak se většinou třetí směje. I když Saavedra byl ještě v medical centru na vyšetření po nehodě, takže mu do smíchu až tak nejspíš nebylo. Zato se smál Bryan Herta, majitel týmu, za který Sebastian startuje, protože Howard byl pomalý a Saavedrův čas zajetý na začátku dnešního kvalifikačního dne nedokázal překonat!
Čili do 94. ročníku závodu 500 mil Indianapolis se nekvalifikovali Paul Tracy, Jay Howard, Milka Duno a Jaques Lazier.
p.
 Jezdec  Tým
Čas
25.
 B.Junqueira  FAZZT Race Team
225.662
26.
 A.Lloyd  Dale Coyne Racing
224.783
27.
 M.Romancini  Conquest Racing
224.641
28.
 J.Andretti  Andretti Autosport
224.518
29.
 S.Fisher  Sarah Fisher Racing
224.434
30.
 V.Meira  A.J.Foyt Enterprises
224.388
31.
 T.Sato  KV Racing Technology
224.178
32.
 T.Kanaan  Andretti Autosport
224.072
33.
 S.Saavedra  Bryan Herta Autosport
223.634
DNQ
 J.Howard  Sarah Fisher Racing
žádný čas
DNQ
 P.Tracy  KV Racing Technology
žádný čas
DNQ
 J.Lazier  A.J.Foyt Enterprises
žádný čas
DNQ
 M.Duno  Dale Coyne Racing
žádný čas