Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Spengler na Lausitzringu ukončil tříleté čekání na výhru

Spengler na Lausitzringu ukončil tříleté čekání na výhru

DTM, Lausitzring - závod

Bruno Spengler se po třech letech konečně dočkal vítězství v závodě DTM, když dnes vyhrál třetí podnik letošní sezóny na Lausitzringu. Klíčovým momentem závodu byla pro Kanaďana druhá zastávka v boxech, při které dokázal využít problémů do té doby vedoucího Paula di Resty a posunout se do čela.

Paul di Resta vyhrál včerejší kvalifikaci a do dnešního závodu tak vyrážel z pole position. Start se mu povedl a Skot udržel vedení. V průběhu závodu si pak vybudoval přibližně třísekundový náskok a směřoval k obhajobě vítězství z roku 2008.

Jenže pak přišla druhá zastávka v boxech a s ní i problémy. Mechanikům di Resty se totiž nedařilo vyměnit levé zadní kolo a Brit strávil v boxech více času, než by potřeboval.

Spengler naopak v tu chvíli přitlačil na pilu, aby získal potřebný náskok. Maximálně využil nastalých okolností a posunul se do čela.

V závěru závodu se dala očekávat stíhací jízda di Resty a útok na první místo, jenže nic takového se nekonalo. Di Resta si totiž naopak musel hlídat třetího Jamieho Greena a na Spenglera už nestačil.

Spengler tak po dvaapadesáti kolech proťal cílovou pásku jako vítěz. Takový pocit si naposledy vychutnal na Norisringu v sezóně 2007.

Paul di Resta dojel do cíle na druhém místě, čtyři a půl sekundy za Spenglerem. Stupně vítězů doplnil Jamie Green, který byl v závěru di Restovi v patách.

Asi největší drama závodu se událo hned v prvním kole. V páté zatáčce totiž Alexandre Prémat vrazil do Mattiase Ekströma a roztočil jej do hodin. Švéda vzápětí trefili Timo Scheider a David Coulthard.

Pro Prémata tím závod prakticky ihned skončil. Ekström, Scheider a Coulthard sice ještě dojeli do boxů, jenže jediný Scheider byl schopen pokračovat.

Ekström rovnou zaparkoval své vážně poničené audi do garáže a odstoupil, Coulthard se ještě po opravách vrátil na trať. Hned na konci kola ale opět zajel do boxů k dalším úpravám, po druhém pokusu o restart už také vzdal.

Audi tak přišlo o nejlépe postaveného jezdce a zatím svého nejvážnějšího adepta na titul, Mattiase Ekströma. David Coulthard zase velmi neslavně zakončil svůj výborně rozjetý víkend. Vždyť ve druhém tréninku dokázal být třetí a v kvalifikaci zajel svůj dosud nejlepší výsledek, osmé místo.

Na skrumážích v prvním kole vydělal Mike Rockenfeller. Překvapivý vítěz obou volných tréninků byl nakonec nejlepším z jezdců Audi a to navíc s vozem z roku 2008, když dojel čtvrtý.

Pátý skončil z deváté pozice startující Gary Paffett, který dlouho na Rockenfellera dotíral.

Pro šesté místo si dojel Martin Tomczyk, který měl ovšem nezvykle problémy se Susie Stoddart, která za ním jela v závěsu. Pro Stoddart to znamenalo její první body a tedy i nejlepší výsledek v dosavadní kariéře v DTM.

Poslední bod za osmé místo bral nakonec Timo Scheider. Dvojnásobný šampion z DTM z posledních dvou let se asi pomalu bude muset loučit s nadějí, že by titul obhájil i podruhé a stal se tak prvním jezdcem v historii DTM, který by vyhrál šampionát třikrát za sebou.

Na slušném devátém místě skončil Ralf Schumacher, elitní desítku uzavřel Markus Winkelhock. Zklamaný bude Oliver Jarvis, který byl v cíli klasifikován na jedenáctém místě. Letos tak zatím stále ještě nebodoval, byť má k dispozici audi z roku 2009.

Co se průběžného pořadí týče, Bruno Spengler zatím prožívá pohádkový vstup do sezóny. Po dvou druhých místech se dočkal i vítězství a tak jasně vede se ziskem 26 bodů. Příště se navíc bude závodit na Norisringu, tedy na okruhu, kde naposledy vyhrál.

Paul di Resta je v pořadí druhý se 17 body, na třetím místě figuruje Gary Paffett s 16 body. Nejlepším jezdcem Audi je čtvrtý Mattias Ekström se ziskem 13 bodů.

p.
 Jezdec  Tým
 Čas/Odstup
1. 
 B.Spengler  Mercedes-Benz Bank AMG
1:12:32.740 
2. 
 P.di Resta  AMG Mercedes
+ 4.542 
3. 
 J.Green  Junge Sterne AMG Mercedes
+ 5.323 
4. 
 M.Rockenfeller  Audi Sport Team Phoenix
+ 8.350 
5. 
 G.Paffett  Salzgitter AMG Mercedes
+ 12.358 
6. 
 M.Tomczyk  Audi Sport Team Abt Sportsline
+ 15.288 
7. 
 S.Stoddart  TV Spielfilm AMG Mercedes
+ 17.105 
8. 
 T.Scheider  Audi Sport Team Abt
+ 26.430 
9. 
 R.Schumacher  Laureus AMG Mercedes
+ 34.533 
10. 
 M.Winkelhock  Audi Sport Team Rosberg
+ 42.619 
11. 
 O.Jarvis  Audi Sport Team Abt
+ 47.559 
12. 
 C.Cheng  stern AMG Mercedes
+ 48.718 
13. 
 M.Molina  Audi Sport Rookie Team Abt
+ 1:02.319 
14. 
 K.Legge  Audi Sport Team Rosberg
+ 1:13.593 
15. 
 M.Engel  GQ AMG Mercedes
+ 1:17.396 
 
 D.Coulthard  Deutsche Post AMG Mercedes
+ 49 kol 
 
 M.Ekström  Audi Sport Team Abt Sportsline
+ 52 kol 
 
 A.Prémat  Audi Sport Team Phoenix
+ 52 kol 

Průběžné pořadí po třech závodech:

p.
 Jezdec  Tým
 Body
1. 
 B.Spengler  Mercedes-Benz Bank AMG
26 
2. 
 P.di Resta  AMG Mercedes
17 
3. 
 G.Paffett  Salzgitter AMG Mercedes
16 
4. 
 M.Ekström  Audi Sport Team Abt Sportsline
13 
5. 
 J.Green  Junge Sterne AMG Mercedes
12 
6. 
 M.Rockenfeller  Audi Sport Team Phoenix
12 
7. 
 T.Scheider  Audi Sport Team Abt
8. 
 Alexandre Prémat  Audi Sport Team Phoenix
9. 
 M.Tomczyk  Audi Sport Team Abt Sportsline
10. 
 S.Stoddart  TV Spielfilm AMG Mercedes
11. 
 M.Molina  Audi Sport Rookie Team Abt