Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Renault popírá, že by měl finanční potíže

Renault popírá, že by měl finanční potíže

Tým požádal o předčasné vyplacení peněz z televizních práv.

Renault popřel jakékoliv spekulace o tom, že by se potýkal s finančními problémy, navzdory tomu, že požádal o předčasné vyplacení části peněz z televizních práv.

Podle běžné praxe jsou peníze z televizních práv, které týmy dostávají od společnosti Formula One Management, rozdělovány na konci roku na základě počtu získaných bodů. Předčasné vyplacení části peněz je možné, je ale potřeba mít souhlas všech ostatních týmů.

O předčasné vyplacení části těchto příjmů se žádá především v situacích, kdy tým čelí finančním potížím, to ale šéf týmu Renault Eric Boullier popřel. Stáj z Enstone chce prý jen získat nějaké další finanční prostředky na další vývoj svého letošního vozu R30 a prvotní fáze vývoje nového R31 pro příští sezónu.

Tyto kroky chtěl tým financovat z peněz od nových sponzorů, ti ale nezaplatí dříve než v září a Renault nechce ztratit dva měsíce času.

"Nedávno jsme podepsali nové sponzorské smlouvy, jednu na zhruba deset milionů eur a další na tři miliony eur," řekl Boullier v rozhovoru pro Autosport.

"Mým úkolem je pokusit se věci popohnat, teď v červenci jsme dostali zelenou pro to, abychom mohli o něco více zapracovat na vývoji modelu R30, abychom se pokusili porazit Mercedes. Zároveň jsem žádal o zahájení prací na R31, což je vývoj vozu pro rok 2011.

To, že máme nové spozory, znamená, že platba přijde v září, jenže já potřebuji hotovost, potřebuji peníze dřív a nemohu čekat do září, protože nemohu ztratit dva měsíce.

Ptal jsem se vlastníků podílu v týmu, jak nalézt řešení, a ptal jsem se na překlenovací úvěr. Diskutovali jsme to s Gerardem (Lopezem, majitelem týmu - pozn. redakce) a on si o tom promluvil s Berniem Ecclestonem a ten navrhl, abychom využili předčasného vyplacení peněz od FOM, které nám náleží, abychom tuto dobu překonali."

Jenže tady Renault narazil, neboť nedostal souhlas všech ostatních týmů, na předčasné vyplacení části peněz z televizních práv tedy nemá nárok.

"Myslím, že některé týmy řekly ne, protože nechtějí, abychom začali vyvíjet svůj vůz pro rok 2011, takže budeme hledat jiné řešení," pokračoval Boullier.

"Nemáme žádné finanční potíže. Je to jen záležitost toku peněz, abychom začali s vývojem pro rok 2011 s penězi, které bychom měli dostat od sponzorů v září.

Jsou to naše peníze. Tak to je a je jasně napsáno v Concordské dohodě, že tak můžeme učinit. Potřebovali jsme souhlas od všech, protože je to pochopitelně určitá laskavost... ale peníze jsou to naše, není to půjčka. A jde jen o to, že chci netrpělivě stisknout to tlačítko pro další rok."