Novinky

  • 20.05.2024 Good Verstappen v neděli kromě Imoly opanoval také Nürburgring - v simulátoru

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

Facebook Instagram

Lotus postaví aerokit pro novou generaci vozů IndyCar

Lotus postaví aerokit pro novou generaci vozů IndyCar

Bude po Dallaře druhým potvrzeným dodavatelem pro nový vůz.

Britská značka Lotus oficiálně v novém vydání britského časopisu Autosport potvrdila, že chce dodávat tzv. aerokit pro třetí generaci vozů IndyCar, která poprvé vyjede na dráhu v roce 2012. Pod pojmem aerokit se skrývají přítlačná křídla, kryt motoru a bočnice vozu. Aby zvýšila atraktivitu, rozhodla se IRL část prvků na voze otevřít pro více dodavatelů. Podvozek vozu bude nadále dodávat italská Dallara, bude se montovat v Indianapolis. Ostatní prvky si může tým vyvinout sám (musí ho ale schválit IRL a musí být dostupný ostatním týmům), může ho vyvíjet jiný výrobce ať již vozů nebo čehokoliv jiného a samozřejmě si tým může nechat aerokit dodat od Dallary.
Lotus společně s letošním vstupem do Formule 1 vstoupil také do IndyCar. Sponzoruje vůz KV Racing Technology řízený Takumou Satem a týmu Kevina Kalkhovena a Jimmyho Vassera poskytuje technickou podporu. Dá se tedy očekávat, kdo bude primárním odběratelem aerokitů Lotus. Piloti KV Racing Technology Sato, Viso a Moraes byli letos zapojeni už do 21 karambolů, což z týmu KV Racing letos dělá jednoho z nejlepších zákazníků Dallary.
„Plánujeme udělat vlastní karosérii,“ říká ředitel Lotusu pro motosport Claudio Berro. „Je to přirozený stupeň vývoje našeho zapojení do IZOD IndyCar Series.“
Lotus v Americe nebude žádným nováčkem. Jim Clarck vyhrál v jejich voze v roce 1965 pětistovku v Indianapolis.