Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Davey Hamilton poprvé od roku 2001 pojede mimo Indy500

Davey Hamilton poprvé od roku 2001 pojede mimo Indy500

Představí se na oválu v Chicagu

Davey Hamilton, bývalá hvězda závodů supermodified cars a dvojnásobný vicemistr IRL, poprvé od nehody na Texas Motor Speedway v roce 2001, která ukončila jeho kariéru v IRL, kde do té doby nechyběl ani v jednom závodě od vzniku Indy Racing League, odstartuje do závodu IndyCar Series někde jinde, než na Indianapolis Motor Speedway.
Se stejnou zprávou jsme přišli již před několika měsíci. Comeback se měl odehrát týden pro Indianapolis právě v pro Hamiltona osudném Texasu. Jenže návratu zabránila nehoda v prvním kole pětistovky. Hamilton poškodil svůj vůz, když uhýbal Tomasi Scheckterovi. Bohužel ve stejném závodě havaroval i Raphael Matos a tým nebyl schopen za týden dát dohromady oba vozy.
Hamilton měl ovšem ve spolupráci s „náboženským“ týmem Kingdom Racing startovat ve třech závodech. Tím třetím měl být buď Chicagoland Speedway nebo Homestead-Miami Speedway. Na tom se ale naštěstí nic nemění a Hamilton v Chicagu pojede.
„Pořád byla šance, že pro nás Davey ještě letos pojede,“ říká jeden z vlastníků týmu De Ferran Dragon Racing Gill de Ferran. „Měl startovat v Texasu, ale nehody v Indy ten plán zničily. Tak ho budeme mít teď v Chicagu. Opravdu nám během Indy pomohl a jsem si jistý, že v Chicagu to bude stejné. Kdybychom tak mohli celou sezónu nasazovat dva vozy. Je to velmi důležité pro týmovou konkurenceschopnost vzhledem k současnému omezení testování.“
Hamilton v Chicagu nikdy nezávodil, ale i tak trať jistě dobře zná, neboť během závodních víkendů coby zaměstnanec IRL vozí diváky ve dvousedadlové formuli po dráze. Jinak také spolukomentuje závody na IMS Radio Station, odkud jej mohou znát ti, kteří závody sledují na oficiálních stránkách série přes Race control.
Přestože je dvojnásobný vicemistr IRL, nevyhrál Hamilton v IRL ani jediný závod. Jeho osobním maximem jsou tři druhá místa z Pikes Peak International Raceway, Atlanta Motor Speedway a Texas Motor Speedway.

Po svém zranění musel podstoupit 21 operací, během kterých mu byla zrekonstruována vážně poraněná noha. Pět měsíců se vůbec nemohl postavit a celý rok strávil na vozíku. K závodění se vrátil v roce 2007 v Indianapolis. Pro tým Vision Racing vyjel skvělé deváté místo. Další rok byl čtrnáctý a poslední dva závody kvůli nehodám nedokončil. Hamiltonovým osobním sponzorem je počítačová firma Hewlett-Packard. Závod v Chicagu se jede 28. srpna.

Spolupráce s De Ferran Dragon Racing by podle všeho měla pokračovat i v příštím roce a Hamilton by se měl představit kromě Indianapolis i v dalších závodech. Snad mu konečně vyjde návrat do Texasu.