Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Team REDLINE Xtreme – další nový tým v IndyCar?

Team REDLINE Xtreme – další nový tým v IndyCar?

V plánu je příští rok Indy500 a v roce 2012 celá sezóna

Ambiciózní projekt zveřejnila tento týden společnost VPX Sports, která mimo jiné vyrábí energetické nápoje pod značkou REDLINE Xtreme. Právě tuto značku totiž propojila s nově vzniklým týmem SH Racing. Ten založil viceprezident VPX Sports pro obchodní rozvoj TJ Humphrey a dallaský podnikatel James Sullivan. Cílem projektu je nasadit ve spolupráci s již existující stájí vůz do příští pětistovky v Indianapolis a snad následně od roku 2012 do všech závodů IZOD IndyCar Series.
Humphrey ani Sullivan sice nemají s IndyCar žádnou zkušenost, ale Sullivan ve světě závodění rozhodně není nováčkem. Kdysi se totiž spojil s bývalým majitelem týmu v NASCAR Michaelem Holiganem a staral se o obchodní stránku týmu, který závodil v motokrosu, superkrosu a v extrémních závodech. Společně také vyráběli reality show „The Reality of Speed“ vysílanou po tři sezóny.
Tým se do IndyCar plánuje příští rok zapojit ve spolupráci s některou se zaběhnutých stájí podobně, jako letos spolupracovali De Ferran Dragon Racing s Kingdom Racing či Andretti Autosport s Richard Petty Motorsports či AFS Racing. Se kterým týmem to bude, ale ještě není jisté. Nicméně bližší detaily budou oznámeny 5. října v Atlantě na výstavě National Association of Convenience Stores, tedy národní asociace sdružující malé obchůdky většinou s potravinami a základním zbožím, jako je například v IndyCar velmi dobře známý řetězec 7-Eleven sponzorující už po několik let Tonyho Kanaana. Tým na zmíněné výstavě odhalí předváděcí vůz v barvách, které hodlá příští rok v Indianapolis použít. Šéfové stáje doufají, že jezdce oznámí do Vánoc. Už jednají se třemi zkušenými piloty, z nichž jeden je Paul Tracy, ačkoliv zde může být zádrhel v tom, že Tracyho osobním sponzorem je jiná značka energetických nápojů – Monster Energy.
„V současné době je už šek v bance,“ říká o stavu připravenosti týmu Sullivan. „Nečekáme už na nic jiného, než na toho nejlepšího jezdce, kterého za co možná nejlepší cenu můžeme získat.“
„Chceme mít program, který není závislý na jezdci. A teď už máme všechno připraveno, takže si můžeme dovolit najmout jezdce podle talentu a ne podle toho, jaký šek zahraničního producenta ropy má ve své kapse,“ dodává se zjevnou narážkou na Milku Duno sponzorovanou Venezuelou vlastněnou naftařskou firmou CITGO.
 Peníze zjevně nebudou pro REDLINE tíživým bodem, neboť lze předpokládat, že minimálně v případě 500 mil Indianapolis se investované peníze týmu bohatě vrátí, což se již letos podařilo sponzorům Grahama Rahala a Eda Carpentera, kteří do svých jezdců okamžitě část peněz investovali zpátky. A jak ředitel přes prodej Slim Baksh říká, energetický nápoj se k motorsportu hodí určitě víc, než dietní program (Rahal) nebo dokonce značka vodky (Carpenter):
„Po návštěvě letošní Indy500 jsme věděli, že nemůžeme najít místo, kam rodina produktů REDLINE lépe zapadne. REDLINE Xtreme je známý tím, že poskytne extrémní energii a zostřené reflexy, a Indy500 představuje špičku v těchto vlastnostech. Náš program je velkou výhrou pro všechny naše distributory a prodejce po celé zemi.“
O výhodnosti spojení energetického drinku a Indy500 přesvědčuje také výkonný ředitel a šéf vývoje VPX Sports Jack Owoc: „Když jedete 225 mil v hodině tak jsou energie, soustředění a reflexy klíčem k úspěchu v závodě. Také proto VPX prodává REDLINE Xtreme světově proslulým New York Yankees (basebalový klub), protože jak univerzitní výzkumy potvrzují, drink zlepšuje reflexy o 7,5%! A desetina vteřiny může v závodě znamenat rozdíl mezi prvním a druhým místem, či dokonce mezi životem a smrtí. Proto REDLINE Xtreme posune jezdce k vítězství v Indy500 v roce 2011. Navíc jsme nadšení, že se dostaneme k fanouškům IndyCar po celém světě a nabídneme jim stejné vědecky ověřené zvýšení energie, soustředění a reflexů s energetickými nápoji REDLINE Xtreme. Aby bylo jasno, jsme tu proto, abychom vyhráli!“
Energetické nápoje teď v IndyCar nejsou rozhodně žádnou vzácností. Kromě zmíněného Tracyho a Monster Energy je zde také značka Venom Energy, kterou je sponzorován Marco Andretti. Příležitostně startuje i Tomas Scheckter (mimochodem další možný adept na sedačku u Team REDLINE Xtreme a se stejným problémem jako Tracy) sponzorovaný energetickými nápoji Mona Vie.
Pro případnou sezónu 2012 by se přímo nabízel Američan Travis Pastrana. Freestyle motokrosová hvězda, bývalý kaskadér a celkem úspěšný závodník americké rely. Test s týmem IndyCar se mu od zimy snaží zajistit Nelson Philippe (stále se léčící se zraněním nohy z loňského tréninku na závod v Sonomě). Jenže Pastrana, krom toho, že by byl nováčkem absolutně nezkušeným v závodech formulí, má ještě jednu velmi podstatnou vadu – sponzoruje ho Red Bull.