Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

IRL změnila kvalifikační formát pro ovály

IRL změnila kvalifikační formát pro ovály

Na vině je vysoký počet vozů ve zbývajících závodech.

Po necelých dvou letech mění IRL formát kvalifikace na oválových závodech. Do roku 2008 na oválech rozhodovalo jedno rychlé kolo. Ale v ročníku, kdy došlo ke spojení s Champ Cars, změnila kvalifikační formát po vzoru pětistovky v Indianapolis na čtyři letmá po sobě jdoucí měřená kola. Američtí fanoušci sledují, jak jsou vozy seřazeny na základě nejvyšší dosažené průměrné rychlosti. V Evropě se spíše využívá součet časů všech čtyř kol.
Jenže taková kvalifikace je poměrně časově náročná a při startu až 29 vozů, což nás čeká v sobotu v Chicagu, zdlouhavá. A tak nyní bude všude kromě Indianapolis rozhodovat o startovním pořadí součet dvou po sobě jdoucích letmých kol, stejně tomu je od roku 2008 v juniorce Indy Lights.
„Při počtu vozů, které máme v našich závodech – 27 v Mid-Ohiu, 29 v Chicagu a možná i na Homestead-Miami a čas, který to zabere, abychom tyto vozy kvalifikovali, je neproduktivním využitím dráhy, když máte dvoudenní program celého víkendu,“ říká sportovní ředitel IRL Brian Barnhart, který nad pravidly dohlíží. „Když použijeme průměr z dvou kol namísto čtyř, zkrátí to kvalifikaci o 33%. Raději se zjistíme, že tam jezdci budou mít více času na tréninky, když jsou všechny vozy na dráze a budou se moci připravit na závod.“