Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Ferrari použilo zakázanou týmovou režii, tvrdí FIA

Ferrari použilo zakázanou týmovou režii, tvrdí FIA

"To se ale dalo říct i o mnoha předchozích případech."

FIA zůstává přesvědčena o tom, že Ferrari porušilo ve Velké ceně Německa zákaz týmové režie, přesto se jej rozhodla nepotrestat. Důvodem byly jednak nedostatečné důkazy, dále ale také nekonzistence v aplikaci pravidel na některé případy z minulosti.

Řídicí orgán Formule 1 zveřejnil zápisy ze včerejšího slyšení Světové rady motorsportu, která kauzu Ferrari vyšetřovala. Ty vysvětlují, proč nebyl italský tým nijak výrazněji potrestán.

Nedávná situace ve Formuli 1 prý byla tak nejednoznačná, že by podle FIA bylo nesprávné Ferrari více potrestat, ačkoliv jsou si její představitelé jistí, že o týmovou režii v tomto případě šlo.

"Je nepochybné, že výsledky závodu by bývaly byly jiné, kdyby pan Felipe Massa nedostal ty sporné instrukce," tvrdí FIA.

Dále nicméně tvrdí, že: "v nedávné minulosti se ve Formuli 1 vyskytla spousta případů, které by se daly označit za týmovou režii, a proto bylo její uplatnění nekonzistentní.

Její aplikace na nepřímá týmová nařízení skrze zprávy, na které si jezdci nijak nestěžovali, je navíc nejistá a obtížně odhalitelná a kontrolovatelná.

Rozhodující orgán Světové rady motorsportu připouští, že tohle mohlo výrazně ovlivnit přístup Ferrari a Ferrari také mělo legitimní obavu o to, aby spolu jeho jezdci při těsné bitvě na trati nekolidovali."

Za Ferrari se navíc postavily týmy Williams a Sauber, které napsaly FIA, aby vyjádřily svou podporu. Poukázaly přitom právě na risk kolize týmových kolegů bojujících spolu o pozici.

Světová rada motorsportu zvažovala několik různých sankcí, od pokuty 100 000 dolarů přes pětisekundovou penalizaci pro Fernanda Alonsa, která by jej ve výsledcích Velké ceny Německa odsunula na druhé místo za Felipeho Massu, až po podmínečné odebrání bodů za výsledky ve Velké ceně Německa jak jezdcům, tak týmu Ferrari.

Dokument FIA také vysvětluje obranu Ferrari, které tvrdí, že nikdy Massovi nevydalo příkaz. Stáj z Maranella přitom požadovala, aby byla rozlišována týmová režie od informací, které nebyly instrukcí toho, co tým od jezdce žádá.

"Z pohledu Ferrari pan Felipe Massa nedostal příkaz pustit pana Fernanda Alonsa před sebe, ale dostal důležitou informaci, na základě které se v zájmu týmu rozhodl pana Fernanda Alonsa před sebe pustit," uvádí se v prohlášení.

"Tou důležitou informací bylo, že pan Fernando Alonso byl rychlejší než on a že pan Sebastian Vettel stahoval svou ztrátu na oba dva.

Pan Felipe Massa si uvědomil, že v nejlepším zájmu týmu a bezpečnosti obou jezdců bylo pustit pana Fernanda Alonsa před sebe a podle toho se zachoval.

Z pohledu Ferrari existuje jasný rozdíl mezi týmovou režií na jedné straně a týmovou strategií a taktikou na straně druhé. Ta sporná komunikace by měla být považována za týmovou strategii a taktiku."

Ve zprávě se také uvádí, že pár kol před touto rádiovou komunikací, ve které Rob Smedley informoval Massu o tom, že Alonso je rychlejší než on, dostali oba jezdci příkaz přepnout své motory do úspornějšího režimu, pak bylo ale Španělovi umožněno znovu zvýšit jeho výkon.

"Alonso zvýšil rychlost svého motoru, aniž by o tom byl pan Felipe Massa informován," prozrazuje dokument FIA. "Pan Fernando Alonso proto ve chvílích předcházejících inkriminovanému předjetí těžil z jasné výkonnostní převahy nad panem Felipem Massou."