Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Kalendář pro příští sezónu je oficiálně na světě

Kalendář pro příští sezónu je oficiálně na světě

16 závodů bylo potvrzeno, finále stále nejisté.

Indy Racing League zveřejnila kalendář pro příští ročník IZOD IndyCar Series. Překvapení se ale nekoná. 15 závodů už bylo potvrzeno dříve, většina z nich včetně data. Posledními nepotvrzenými závody zůstávaly japonské Motegi a poslední závod sezóny, který bude buď v Las Vegas, nebo kalifornské Fontaně. Což ale IRL zveřejní až později.
Oproti letošnímu ročníku nový kalendář postrádá čtyři závody, všechny na tratích vlastněných International Speedway Corporation. Jmenovitě jde o přírodní okruh ve Watkins Glen a ovály Kansas Speedway, Chicagoland Speedway a Homestead-Miami Speedway. Ale místo nich přibudou čtyři nové (staronové) závody. Úplně novým podnikem bude závod v ulicích Baltimoru ve státě Maryland. Vrací se ovály New Hampshire Motor Speedway a Milwaukee Mile, kde byl také kalendář zveřejněn. Čtvrtým staronovým podnikem bude Las Vegas nebo Fontana.
Návrat Milwaukee Mile je zřejmě největším příběhem. Trať, která hostila první automobilový závod 11. září 1903, se do kalendáře vrací po roční absenci zaviněné především krachem promotéra. IRL se podařilo sehnat novou skupinu, která se o pořádání závodu postará. Nese název AB Promotions a jde o společný podnik Avocado Motorsports Marketing a BMG Event Production.
„Jelikož zítra bude stosedmé výroční prvního závodu na Milwaukee Mile, je nanejvýš vhodné, že pořádáme odhalení našeho nového kalendáře na tomto místě a dnes,“ říká výkonný ředitel Indy Racing League Randy Bernard. „Všichni oceňujeme dědictví a odkaz tomuto sportu, zatímco hledáme nové příležitosti pro růst.“
„IndyCar vstupuje do nové a vzrušující éry. Naštěstí to s sebou přináší možnost pracovat s novými promotéry, kteří plně důvěřují naší strategii. Jsme odhodláni pracovat s našimi partnery a naslouchat naším fanouškům v tom, co chtějí, zatímco se snažíme dělat, co je nejlepší pro sport.“
„Milwaukee Mile je důležitá dráha v našem dědictví a odkazu amerického formulového sportu. Fanoušci jsou nadšeni, že se vrací do kalendáře a my jsme potěšeni, že jsme to mohli zařídit.“
Milwaukee se z tradičního místa v kalendáři, prvního víkendu po pětistovce v Indianapolis stěhuje až na 19. červen. Víkend po pětistovce, která letos oslaví své sté narozeniny, zůstane volný, aby týmy měly více času se z náročného závodu vzpamatovat. Prvním závodem po Indianapolis bude Texas, kde se pojedou dva krátké závody v sobotu večer pod umělým osvětlením. Za tmy se pojede ještě v Iowě, což bude první noční podnik IndyCar Series na tomto 0,875 míle dlouhém oválu. Naopak na Kentucky Speedway se příští rok pojede v neděli odpoledne. Závod se z víkendu spojeného se Svátkem práce přesunul na první říjnový víkend (letos touto dobou IndyCar Series končí) a protože v říjnu jsou v Kentucky večery již chladné, nebylo možné závod pořádat v noci.
Sezóna tentokrát začne v USA. Letošní úvodní podnik v Sao Paulu se přesune na první květen.
V kalendáři najdeme osm oválů a devět městských a přírodních okruhů, což je situace, se kterou je Randy Bernard nadmíru spokojen:
„Je důležité, že IZOD IndyCar Series pokračuje v udržování rovnováhy mezi ovály a neoválovými závody, takže můžeme říct, že máme nejrozmanitější kalendář na světě.Chceme mít ty nejlepší jezdce na světě, takže je důležité, aby náš kalendář opravdu nabízel to nejlepší od krátkých oválů, rychlých oválů, městských okruhů a přírodních tratí.“

To, jak si závody rozdělí televize Versus a ABC bude zveřejněno až v průběhu podzimu. Mnohem dřív by měl být na světě kalendář pro juniorku Firestone Indy Lights a snad i ostatní série v programu Road to Indy.

  Datum Trať Místo
1. 27. březen Ulice St. Petersburgu St. Pete, FL
2. 10. duben Barber Motorsports Park Birmingham, AL
3. 17. duben Ulice Long Beach Long Beach, CA
4. 1. květen Ulice Sao Paula Sao Paulo, Braz.
5. 29. květen Indianapolis Motor Speedway Speedway, IN
6. 11. červen Texas Motor Speedway Fort Worth, TX
7. 19. červen

Milwuakee Mile

West Allis, WI
8. 25. červen Iowa Speedway Newton, IA
9. 10. červenec Ulice Toronta Toronto, Kanada
10. 24. červenec Edmonton City Centre Airport Edmonton, Kan.
11. 7. srpen Mid-Ohio Spors Car Course Lexington, OH
12. 13. srpen New Hampshire Motor Speedway Laudon, NH
13. 28. srpen Infineon Raceway Sonoma, CA
14. 4. září Ulice Baltimoru Baltimore, MD
15. 18. září Twin Ring Motegi Motegi, Japon.
16. 2. října Kentucky Speedway Sparta, KY
17.  TBA TBA TBA