Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Déšť může být problémem, přiznávají jezdci

Déšť může být problémem, přiznávají jezdci

Umělé osvětlení a kluzký povrch mohou situaci výrazně zhoršit.

Jezdci pžiznávají, že déšť by mohl do Velké ceny Singapuru přinést nebezpečné situace. Vzhledem ke kluzkému a hrbolatému povrchu a především umělému osvětlení by se totiž městský okruh mohl stát velice špatně sjízdným.

V prvních dvou ročnících velké ceny v ulicích Singapuru se déšť neobjevil, pro jezdce by tak mokrá trať byla na zdejším okruhu zcela novou zkušeností.

Jenže v těchto dnech není počasí v Singapuru příznivé a každý den hustě prší. Déšť ovšem zatím nikdy nevydržel do odpoledních hodin, do kterých jsou naplánovány kvalifikace a závod, a předpověď na víkend vypadá podobně.

"Máme trochu obavy z toho, jak by to vypadalo v dešti, světla a všechno na trati," řekl pilot Mercedesu Nico Rosberg.

"Je to veliká neznámá. Dosud to bylo pro čas kvalifikace v pohodě a v závodě by nemělo být mokro, ale první volný trénink by mohl být zajímavý."

Vedoucí jezdec průběžného pořadí šampionátu Mark Webber se sice deště příliš nebojí, rád by se v něm ale projel dříve než později.

"Na tomto okruhu jsme zatím za deště nejezdili a jedna z věcí, kterou potřebujeme poznat, raději dříve než později, je vodní sprej," řekl pilot Red Bullu.

"Podle mě bude všechno fajn a pravidla budou stejná, pokud bude příliš mokro, závod se nebude moci jet. Necháme to na nich, ať se ujistí, že je dost bezpečné zůstat na trati a pokud bude dost bezpečné na trati zůstat, pak to bude normální velká cena."

Rubens Barrichello podotkl, že velkým problémem by za mokra mohla být přilnavost tratě, která zde zatím také vzhledem k hrbolatému povrchu nebyla nikdy příliš vysoká.

"Je to velmi kluzká trať, snad odvedli dost dobrou práci a trať nebude tak hrbolatá, jako bývala," doufá Brazilec.

"Nemáme tu vůbec žádné zkušenosti s vodou, takže musíme víž než cokoliv jiného pochopit, co budou dělat pneumatiky a jaká bude viditelnost.

Pokud bude pršet, myslím něco jako déšť brazilského typu, pak bychom mohli mít problémy s viditelností. Ani ne tak kvůli vodnímu spreji, ale kvůli vodě na hledí."