Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Kovalainen prý mohl závodit ve Formuli 1 už v roce 2004

Kovalainen prý mohl závodit ve Formuli 1 už v roce 2004

Jeho tehdejší manažer Flavio Briatore jej ale nasměroval jinam.

Heikki Kovalainen už mohl dávno závodit ve Formuli 1, nebýt zásahů jeho bývalého manažera Flavia Briatoreho. To nyní tvrdí finský Turun Sanomat.

Devětadvacetiletý Kovalainen, který letos startuje v barvách týmu Lotus, prý mohl debutovat už v roce 2004. V předcházejícím roce totiž testoval pro Minardi, dnešní Toro Rosso, a tehdejší šéf Paul Stoddart mu chtěl nabídnout místo pro příští sezónu.

Jak říká Kovalainen, testů se tehdy účastnil také Jose Maria Lopez: "Byl jsem jasně rychlejší než on," řekl Kovalainen. "Paul Stoddart by sedačku nabídl mně, ale můj management to viděl jinak."

Podle reportáže ve finském periodiku se Kovalainen mohl dostat do Formule 1 i o rok později. Setkal se totiž s představiteli týmu Williams, Sirem Frankem Williamsem, Patrickem Headem a Samem Michaelem, v sídle v Grove.

Jenže Briatore údajně jednání odvolal a rozhodl o tom, že Kovalainen by měl v roce 2005 závodit v nově vzniklé GP2 a v následující sezóně se stát testovacím jezdcem Renaultu.

Kovalainen pak do Formule 1 vstoupil v sezóně 2007 právě u týmu Renault po boku Giancarla Fisichelly. Už v následujícím roce ale odešel k McLarenu a po Briatoreho skandálu s ovlivňováním výsledků Velké ceny Singapuru 2008 se s italským manažerem rozešel. Pro letošek přestoupil k týmu Lotus.

"Samozřejmě, pokaždé, když máte šanci jet ve Formuli 1 a nevyužijete ji, jste zklamaní," řekl Kovalainen.