Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Mike Lanigan spojí síly s Rahal-Letterman Racing

Mike Lanigan spojí síly s Rahal-Letterman Racing

Stane se spoluvlastníkem dalšího týmu

 
Mike Lanigan, jehož jméno jsme od roku 2007 do poloviny letošní sezóny mohli vídat v názvu stáje Newman/Haas Racing se vrátí do IndyCar. Bude majetkově provázán již s třetím týmem. Ve světě amerických formulí se začal pohybovat v roce 1992 coby osobní sponzor Erica Bachelarta v CART. Partnerství s belgickým závodníkem a později majitelem stáje se dále rozvíjelo a od roku 2001 byl spoluvlastníkem týmu Conquest Racing.
U Conquest Racing vydržel až do roku 2006, pak přesunul sebe i svého chráněnce k Paulu Newmanovi a Carlu Haasovi. Tím chráněncem nebyl nikdo jiný, než Graham Rahal, kterého Laniganem a jeho bratry vlastněná společnost Mi-Jack (původně založena jejich otcem v roce 1967 se zabývala výrobou a dodáváním jeřábů, Mike Lanigan založil později pobočku Mi-Jack Promotions, která působila coby promotér závodů v Clevelandu a Houstonu a na oba závody dodnes vlastní práva) sponzorovala v Champ Car Atlantics, kde závodil právě za Laniganův a Bachelartův Mi-Jack Conquest Racing.
Vztahy s Carlem Haasem se začaly horšit po smrti Paula Newmana a definitivně se zhoršili loni v zimě. Podle Haase právě Lanigan mohl za to, že zkrachovala předjednaná dohoda o angažování Alexe Lloyda s podporou energetických nápojů HER Energy. Naposledy letos v Long Beach se tým jmenoval Newman/Haas/Lanigan Racing, od Kansasu zmizelo Laniganovo jméno z názvu týmu.
„Znám Mikea mnoho let a vždycky jsem jej považoval za gentlemana, fanouška závodění a skvělého obchodníka,“ svěřil se Bobby Rahal. „David (Letterman) a já jsme velmi potěšeni, že Mike projevil zájem se připojit k našemu týmu. Bavili jsme se o tom již dříve, ale nikdy jsme necítili, že jsme našli tu správnou kombinaci, ale v tomto případě jsme cítili, že jsme našli partnera, který smýšlí o budoucnosti týmu stejně jako my. Cítím se šťastný, že mohu Mikea nazvat partnerem a přítelem a těším se na budoucnost tohoto dlouhého a produktivního partnerství.“
Tým Rahal-Letterman Racing letos získal svůj první titul v American LeMans Series. Jeho budoucnost v IndyCar je zatím nejistá, ale minimálně na pětistovku v Indianapolisu se stoprocentně vrátí. Největším favoritem na start je devatenáctiletý Američan John Edwards, šampion Star Mazda z roku 2008 a Atlantic Championship (dříve Champ Car Atlantics) z následující sezóny. Edwards letos startoval s továrním týmem Mazdy v Grand-Am.