Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Zapomeňte na Indy Racing League, je tu INDYCAR

Zapomeňte na Indy Racing League, je tu INDYCAR

Pořádající organizace představila nové logo.

Dnes v Indianapolisu byl na tiskové konferenci představen nový korporátní design společnosti, která má pořádat závody IZOD IndyCar Series, Firestone Indy Lights Series a vývojový program Mazda Road to Indy.
Ta nesla od roku 1996 do konce loňského roku název Indy Racing League, což byl až do konce sezóny 2002 taktéž název závodní série. Ten se změnil, když skončilo soudní moratorium na název „IndyCar“ (dříve Indianapolis Motor Speedway pronajatý pořadatelské organizaci CART). Hlavní série se přejmenovala na IndyCar Series (od roku 2010 přibyl název titulárního sponzora IZOD), pořadatelská organizace zůstala Indy Racing League. Kromě IndyCar Series zajišťovala taktéž juniorskou sérii Firestone Indy Lights (dříve Indy Pro, ještě dříve Infiniti Pro).

Ale Indy Racing League stále vyvolávala negativní vzpomínky, tak se její generální ředitel Randy Bernard rozhodl tuto značku pohřbít a nahradit obecně populárnějším spojením „INDYCAR“, aby alespoň trochu odloučil název série (IndyCar) od pořadatelské organizace (INDYCAR), píše se to s velkými písmeny (podobně jako NASCAR, USAC – ale to jsou všechno zkratky).

Nové logo 

Dnes na velké tiskové konferenci bylo mimo jiné představeno nové logo. Vzniklo mírnou obměnou stávajícího loga, které používá i IZOD IndyCar Series. Formulka v logu se dočkala nového zadního přítlačného křídla, jinak upevněných zrcátek, zmizel Airbox (znamení návratu turbomotorů!) a monopost se pohybuje na dráze s menším klopením (znamení návratu plochých oválů jako Milwaukee do kalendáře namísto tratí s vysokým klopením). Stejná formulka bude i v logu IZOD IndyCar Series.

„Jak jsem mluvil s fanoušky a tiskem během minulé sezóny, bylo mi jasné, že musíme provést změnu jména, která bude odrážet historii a dědictví našeho sportu,“ říká Randy Bernard. „Nadešel čas, aby se náš sport posunul dále pod novým jménem, které opravdu značí sjednocenou organizaci. Jméno INDYCAR je světově známé a potvrzuje naší pozici nejrychlejších a nejvšestrannějších závodů a jezdců na světě.“

CEO INDYCAR Randy Bernard pod novým logem 

Ale tiskové prohlášení, ač to neříká, nepřímo naznačuje, že INDYCAR nebude nadále pořádat šampionát US F2000, který letos „restartovala“ po čtyřleté odmlce. S šampionátem se nadále počítá, to je jisté. Zřejmě by se v takovém případě přesunul pod křídla pořadatelské organizace IMSA, která pořádá závody StarMazda, dalšího ze stupňů na cestě do IndyCar.