Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Spor o jméno Lotus půjde k soudu už příští týden

Spor o jméno Lotus půjde k soudu už příští týden

Řešit se bude také předčasné ukončení licenční smlouvy.

Spor o používání jména Lotus ve Formuli 1 se dostane k soudu mnohem dříve, než se původně očekávalo. Namísto letního termínu bude kauza řešena už příští týden.

Rozepře vznikla mezi společností Group Lotus a stájí Team Lotus na konci loňského roku, kdy tým Tonyho Fernandese předčasně přišel o licenční smlouvu na používání jména Lotus ve Formuli 1. Fernandes však zakoupil práva na název Team Lotus, která nebyla ve vlastnictví společnosti Group Lotus.

Ta však tvrdí, že tým Tonyho Fernandese nemá právo jméno Lotus používat. Spor má být řešen soudní cestou, k jednání však dojde daleko dřív, než se původně čekalo. Londýnský soud se záležitostí bude zabývat už 24. ledna.

Obě strany však po soudu požadují pouze sumární rozsudek, aby se vyhly klasickému soudnímu procesu a nákladům s ním spojeným.

Vedle této záležitosti musí tým Lotus Renault řešit také jiný problém. Pro letošní sezónu se totiž rozhodl používat legendární černo-zlaté zbarvení, které se však dostalo do hledáčku tabákových odpůrců.

Zbarvení je totiž velice podobné tomu, které Lotus používal v 70. a 80. letech jako součást sponzorské dohody se společností John Player Special. Některé hlasy z Kanady přitom vyjádřily pochybnosti o tom, zda tým bude moci s takovým zbarvením závodit na okruhu v Montrealu.

Mluvčí společnosti Health Canada, která prosazuje místní Tabákový zákon, v rozhovoru pro Toronto Globe and Mail sdělil: "Tabákoví inspektoři budou muset záležitost kompletně prověřit, aby zhodnotili, zda nedochází k porušení Tabákového zákona.

Tabákový zákon zakazuje propagaci tabákových výrobků nebo značkových předmětů s tabákovými výrobky spojených v Kanadě s výjimkou těch, které jsou zákonem či regulemi schválené. Sponzorování spojené s tabákovými výrobky je zcela zakázáno a tabáková reklama je výrazně omezena."

Výkonný ředitel společnosti Group Lotus Dany Bahar však v prosinci řekl, že se nebojí, že by černo-zlatá kombinace barev vyvolávala problémy spojením s tabákovou reklamou.

"Neřekl bych, že používáme taková ta loga, která byla používána na vozech John Player Special. Já mám jednoduše za to, a tohle je opět můj osobní názor, mám za to, že tohle je jedno ze dvou nejkrásnějších zbarvení ve Formuli 1. A proto ho budeme používat, nic víc. Nevěřím, že to bude mít jakékoliv negativní následky s potenciální tabákovou reklamou."