Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Kobajaši je připraven vést tým

Kobajaši je připraven vést tým

S příchodem nováčka Sergia Pereze se stane týmovou jedničkou.

Kamuj Kobajaši je přesvědčený, že je připravený vést tým Sauber v roce 2011 a to i přes to, že vstoupí teprve do své druhé kompletní sezóny ve Formuli 1.

Japonský jezdec odjel svůj premiérový rok v Sauberu po boku zkušeného Pedra de la Rosy a Nicka Heidfelda. Teď se z něj však v týmu stane naopak ten zkušenější pilot, neboť do Sauberu přichází nováček Sergio Perez, druhý muž loňské GP2.

Kobajaši přiznává, že bude muset k nadcházejícímu ročníku přistupovat jinak, protože na něj bude tým více spoléhat.

"Moje nováčkovská sezóna byla velkou výzvou, velmi vzrušujícím obdobím," řekl při prezentaci nového Sauberu C30, která se uskutečnila dnes ve Valencii.

"Je to pořád vzrušující, ale už se jedná o jinou roli. Být zkušeným jezdcem v týmu je něco víc. Přemýšlím, jak být užitečný.

Musím být připravený vést tým. To je důvod, proč mě Peter Sauber vybral pro tento rok. Je to pro mě rozhodně výzva, ale klidně řeknu: jsem připraven na roli jedničky týmu."

Kobajaši si vybudoval ve Formuli 1 pověst díky svým ohromujícím předjížděcím manévrům během svého nováčkovského tažení první sezónou. Tam nalezl způsob perfektního přímého předjíždění a to i bez použití pomůcky nastavitelného zadního křídla, novinky pro rok 2011.

"Ve svém prvním závodě jsem si párkrát zapředjížděl," připomněl. "Pro mě to bylo normální, nic zvláštního. Prostě jsem jel závod.

"Samozřejmě, že je těžké někoho předjet, ale když jste nováček, je to o odvaze, jak dokážete předjíždět, a já tu odvahu stále využívám. Minulý rok pomohla opravdu hodně."

Kobajaši také připustil, že není úplně přesvědčený o rozumnosti použití nastavitelného zadního křídla.

"Pro jezdce to bude s tím systémem složité. Pokud to bude fungovat, tak to bude velice hezké, ale pokud se něco stane, tak to může být velmi nebezpečné."