Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Rozhovor: Kamuj Kobajaši

Rozhovor: Kamuj Kobajaši

O situaci v Caterhamu, jeho smlouvě i nespravedlivém Monaku.

Do F1 jste se vrátili po roční přestávce. Jaký máte z této sezóny pocit?

Jsem docela spokojený. Myslím, že jsem se po přestávce vrátil v dobré formě. Závodění v GT se na mně nijak neprojevilo a s mými výkony mohu být spokojen. Vůz ale není zcela takový, jak jsem očekával, chybí nám rychlost. Na začátku sezóny jsme měli rozhodně vyšší očekávání, takže jsme zklamaní. Ale ještě není konec, ve Spa bychom měli mít na voze pár vylepšení.

Řekl jste, že vaše očekávání byla vyšší. Jaká?

Původně jsme chtěli získat pár bodů, nyní by nám stačil bod. Z posledních míst na startu se ale na body útočí těžce. Občas mám šanci porazit Chiltona, ale Bianchi je rychlejší…

Asi nebylo jednoduché vidět Marussii, jak získává první body. Nyní musíte soupeřit se Sauberem.

Překvapuje mě, že Sauber bojuje o totéž, o co se pokoušíme i my. Je mi to trochu líto, protože to býval docela dobrý tým. Nyní se dost trápí, ale takové je závodění. Největším problémem jsou peníze.

Máte pocit, že Caterham nebyl v Monaku připraven využít příležitost?

Měli jsme příležitost získat body, ale můj vůz byl po kolizi s Bianchim poškozený. Je to škoda, ale i to patří k závodům.

Nenaštvalo vás to? Takovými incidenty se obyčejně zabývají stevardi. Z pohledu FIA mohlo jít o malý incident, ale možná měl cenu milionů eur.

Přesně tak.

Mluvili jste se o tom se zástupci FIA?

Ano, byl jsem za nimi, ale… (pokrčení rameny)

Nezajímalo je to? Máte pocit, že stevardi nevěnují pozornost incidentům, které se stanou na chvostu pole?

Je to tak, máme tento problém. Něco podobného se děje i v kvalifikaci. Nikoho nezajímá, že jsme měli dobré sektorové časy, ale kolo nám pokazil některý z jezdců silného týmu. To se stává pravidelně. Ale pokud někdy my zdržíme jezdce silného týmu, okamžitě dostaneme penalizaci nebo důtku…

Co víte o nových majitelích? Měli jste čas se trochu poznat?

Jsem rád, že jsou zde. Christijan (Albers) ví, jak se jezdci cítí a snaží se, abychom mohli vůz zlepšit. Také dělá změny uvnitř týmu. Doufejme, že to bude fungovat. Vše je teprve na začátku, takže nevíme, co přijde.

Zmínili jste změny. Pracujete teď jinak?

Trochu. Pro mě to není velká změna, protože traťoví inženýři zůstali na svých pozicích, ale v rámci společnosti došlo k několika změnám. O pár lidí jsme přišli, takže nejsme v jednoduché situaci. Ale myslím, že se jim to podaří zvládnout.

A co vaše vlastní budoucnost? Máte jisté místo až do konce sezony?

Ne, to ne. Nemám žádnou záruku ani nevím, jaká je právě situace. Tohle vědí pouze majitelé týmu a mně zbývá pouze věřit. Nejsem ve stejné situaci jako zaměstnanci, ve skutečnosti jsem dost nezávislý. Takže jestli budu dělat dobře svou práci dobře, snad dostanu šanci závodit do konce sezóny. A jestli ne, možná budu muset odejít. Nevím.