Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Lotus Renault věří ve svůj radikální systém výfuků

Lotus Renault věří ve svůj radikální systém výfuků

Podobný koncept má údajně představit také McLaren.

Tým Lotus Renault je podle svých slov přesvědčen, že mu radikální systém výfuků na jeho vozech přinese značné navýšení výkonnosti, přestože první den testů ve Valencii nevypadal z jeho strany úplně přesvědčivě - Vitalij Petrov po problémech se spolehlivostí svého monopostu v úterý najel pouhých 28 kol a skončil 2,5 sekundy za nejrychlejším Sebastianem Vettelem.

Renault v úterý po odhalení svého vozu způsobil v paddocku malé pozdvižení pro svůj unikátní koncept výfuků - ty totiž ústí do oblasti před bočnice monopostu.

Záměrem tohoto řešení je hnát výfukové plyny na podlahu, co nejdále od zádi vozu, což má podstatně zvýšit účinnost difuzoru. Koncept samozřejmě přináší řadu komplikací, zejména jde o problémy s přehříváním, tým je však přesvědčen, že přínos převáží rizika.

Šéf týmu Eric Boullier řekl, že bude chvíli trvat, než dokáže tým z navrženého řešení dostat maximum, avšak je přesvědčen, že jde Renault správným směrem.

"Pokaždé je to riskantní," řekl Boullier. "Jsem rád, že máme na voze několik kreativních řešení. Jasně stojíme za naším týmem a techniky, jelikož chceme být rychlí a chceme být vepředu.

Víme, že to bude trvat. Je třeba být kreativní. Je třeba nalézat jiné způsoby vytváření přítlaku či zvyšování výkonu. Vydali jsme se touto cestou, protože jsme již poměrně brzy v roce 2010 věřili, že lze touto cestou získat více.

V aerodynamickém tunelu či na papíře má vůz již větší výkonnost než před 12 měsíci. Když to máme na voze, je to proto, že věříme, že to funguje. Ale uvidíme na trati."

Ve středu se objevila informace, že podobný systém má mít vyvinutý McLaren, jenž svůj nový MP4-26 představí v pátek. A podle všeho nezůstane jen u něho, šéf Mercedesu Ross Brawn již prozradil, že jeho tým bude směr Renaultu následovat. "Renault přemýšlí správným směrem," řekl Brawn. "Pracujeme na podobném řešení."