Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Kubicu čeká další operace poraněné ruky

Kubicu čeká další operace poraněné ruky

Včerejší zákrok měl za cíl zastavit krvácení a obnovit funkčnost.

Robert Kubica má před sebou další operaci své ruky, kterou si vážně poranil při včerejší havárii v rally Ronde di Andora. Polák má za sebou sedmihodinovou operaci, na kterou jeho tělo podle lékařů reaguje dobře.

Šestadvacetiletý závodník si včera téměř amputoval ruku, když ztratil kontrolu nad svou Škodou Fabií S2000, narazil do zdi a kus bariéry prošel do vozu, načež mu způsobil závažná poranění na pravé straně těla.

Kubica navíc strávil ve voze více než hodinu, než se na místo dostal záchranný tým a z vozu jej vyprostil. Polák přitom ztratil spoustu krve.

Ředitel traumatologického centra nemocnice Santa Corona v Pietra Ligure, Dr. Giorgio Barabino, řekl italským médiím, že Kubica zůstane minimálně další den pod intenzivním dohledem, ale naznačil, že první pooperační znaky vypadají dobře.

"Pacient zůstane v intenzivní péči po 24 až 48 hodin," řekl Barabino v rozhovoru pro Il Vostro Giornale. "Každopádně jsme optimističtí, protože na léčbu reaguje velice dobře.

Samozřejmě cítí velké bolesti, ale to ani nemohlo být jinak.

Robert byl po nehodě převezen do traumatologického centra s maximálním hemoragickým šokem. První fáze stabilizace byla dlouhá a složitá a tak to pokračovalo na operačním sále. Co se ran týče, bylo tam silné krvácení, které bylo těžké zvládnout.

Teď u něj ustupují sedativa a on reaguje dobře. Vykazuje dobrou schopnost samostatného dýchání, ale plicní potíže mohou nastat. Uvidíme v následujících hodinách. V každém případě, to krvácení už nepředstavuje nebezpečí."

Kubicova první slova po probuzení z umělého spánku směřovala ke zdravotnímu stavu jeho spolujezdce Jakuba Gerbera, který z nehody vyvázl nezraněn.

Specialista na ruce Dr. Igor Rossello, který u Kubicovy operace asistoval, řekl, že polský závodník reagoval na úvodní léčbu dobře.

"Pacient sem dorazil s extrémně komplexním traumatem a poraněními na mnoha úrovních," řekl. "Naší hlavní prioritou bylo udržet končetinu naživu a to je cíl, kterého jsme dosáhli. Ruka je teplá, cévně připojená a není oteklá.

Druhou částí operace byla rekonstrukce anatomie končetiny, protože vazy byly zcela přetrhané. Pak jsme se zaměřili na zacelení nervových ran a podařilo se nám obnovit dva hlavní nervy ruky, které byly také přetržené.

Dnes jsem Robertovi podal léky a ruka je v tuto chvíli v pořádku v tom smyslu, že pacient byl schopen vykonat některé jednoduché pohyby prsty, což nám dává naději. Uvidíme, jak se to vyvine. V tuto chvíli je těžké něco předpovídat."

Ředitel ortopedického oddělení nemocnice, Dr. Francesco Lanza, nicméně potvrdil, že Kubica bude potřebovat další operaci, jelikož první zákrok byl zaměřen čistě na zachování funkčnosti ruky a stabilizaci ztráty krve.

"Pacient bude muset podstoupit další operaci, a to nejen částí, které už byly operovány, ale také kvůli dalším problémům a traumatům, které utrpěl a na kterých se nedalo pracovat kvůli naléhavosti," sdělil. "Důležité bylo stabilizovat pacienta a zacelit nejhorší rány."

Šéf týmu Lotus Renault Eric Boullier v rozhovoru pro BBC řekl, že byl povzbuzen pokrokem, který Kubica zatím udělal, a nadále věří, že se jeho svěřenec zotaví daleko dřív, než lékaři původně odhadovali.

"Robert si dnes ráno vede lépe a už je dokonce v procesu, kdy ho budí," řekl Boullier. "Už také proběhla dobrá komunikace s lékaři.

Samozřejmě, že když zažijete takovou havárii, jako on včera, lékaři vždycky předpovídají ten nejhorší scénář. Trvalo to sedm hodin na operačním sále opravit jeho ruku a jeho paži, ale dnes ráno už je to opravdu dobré, potřebovali 24 hodin na to, aby se ujistili, že se zcela uzdraví a dnes ráno to vypadá, že jsou spokojení."

Boullier také potvrdil, že tým už přemýšlí o možnostech Kubicovy náhrady, přičemž dodal, že Polák se v kokpitu Renaultu neobjeví minimálně v prvních pěti závodech.

"Už jsme začali přemýšlet o náhradním řešení, on je rozhodně na pár měsíců mimo hru. Ta rekonvalescence bude kratší než jeden rok, ale dnes je ještě příliš brzy na to vědět přesně, kolik času bude potřebovat."