Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Velkou cenu Bahrajnu ohrožují protivládní protesty

Velkou cenu Bahrajnu ohrožují protivládní protesty

Své obavy ze situace vyjádřil i Bernie Ecclestone.

Vlna protivládních demonstrací v arabském světě dorazila i do Bahrajnu a panují obavy, že by se cílem demonstrantů mohl stát úvodní podnik nadcházející sezóny Formule 1. Obavy připustil i šéf Formule 1 Bernie Ecclestone.

Nabeel Rajab, viceprezident hnutí Bahrajnské centrum pro lidská práva (Bahrain Center for Human Right) v úterý prohlásil, že dějiště velké ceny je vnímáno demonstranty jako příležitost pro získání publicity.

"Formule 1 tentokrát zajisté nebude pokojná," řekl Rajab. "Bude tu hodně novinářů, hodně lidí se na to bude dívat a vláda bude reagovat stejně hloupě jako dnes a včera. Bude to krvavé, ale získá to publicitu."

Napětí v arabském státu sílí poté, co byl na pohřbu oběti protivládních demonstrací zabit po zásahu pořádkové policie další člověk.

Bahrajn hostí již o tomto víkendu závody série GP2 Asia, Formule 1 se na okruh poprvé podívá při testech, které začínají 3. března.

O klidný průběh Velké ceny Bahrajnu vyjádřil obavy i šéf Formule 1 Bernie Ecclestone. Podle něj je třeba situaci dále sledovat. Slíbil, že bude hovořit s bahrajnským princem Al Khalifou, aby ho informoval o situaci, nicméně je prý stále příliš brzy uvažovat o možnosti odvolání závodu.

"Nebezpečí je to zřejmé, nebo ne?" řekl Ecclestone pro Telegraph. "Pokud budou tito lidé chtít způsobit povyk a získat podporu ze světa, bylo by to zatraceně jednoduché, že? Začnete dělat problémy na startovním roštu v Bahrajnu a získá to celosvětové pokrytí."

Zda skutečně existuje možnost, že bude závod v případě zhoršující se situace odvolán, Ecclestone odpověděl: "Nemám ponětí. Je těžké zjistit, co přesně se děje. Jak jsem řekl, budu později mluvit s korunním princem. Budeme to pozorně sledovat. Spolehneme se na to, co oni uznají za vhodné řešení."