Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

V Bahrajnu se nadále soustředí na závod

V Bahrajnu se nadále soustředí na závod

Vláda věří, že se jí podaří zabezpečit místní situaci.

Pořadatelé Velké ceny Bahrajnu nadále pokračují s přípravami na úvodní závod letošní sezóny Formule 1, přestože nad jeho konáním panují kvůli místním nepokojům pochybnosti.

Skupina demonstrantů vyjádřila svůj nesouhlas se současnou bahrajnskou vládou a pohrozila, že by ke svému zviditelnění mohla využít právě závodu Formule 1. Policie se proto snaží jejich akcím zamezit. V noci na dnešek přitom došlo k jejich střetu, který údajně skončil smrtí několika demonstrantů.

Šance na zrušení závodu navíc podpořilo dnešní rozhodnutí vedoucích představitelů GP2, kteří na doporučení bahrajnské motoristické federace odvolali druhý podnik letošní GP2 Asia.

"Závod GP2 v Bahrajnu byl zrušen. Velká nejistota nad tamním testováním příští týden. Snad se naši kluci z GP2 vrátí bezpečně domů," napsal na svůj Twitter Mike Gascoyne, technický ředitel Teamu Lotus.

Jenže navzdory spekulacím o možné zrušení blížících se předsezónních testů a závodu Formule 1 v Bahrajnu místní organizátoři tvrdí, že se nadále soustřeďují pouze na jeho konání.

Šejk Salman bin Isa Al Khalifa, výkonný ředitel okruhu v Bahrajnu, dnes řekl: "Bezpečnost bahrajnských obyvatel i zámořských návštěvníků je v království a na okruhu Bahrain International Circuit vždy prioritou.

Náše snaha se v tuto chvíli nadále zaměřuje na zajištění dalšího úspěšného podniku v podobě 2011 Gulf Air Formula 1 Bahrain Grand Prix, ve spolupráci s příslušnými autoritami stále velice pečlivě monitorujeme situaci.

Naší aktuální prioritou je zajistit pohodu pro všechny spojené s tímto podnikem, na veškerý další vývoj budeme náležitě reagovat."

O konání testů, které jsou do Bahrajnu naplánovány na 3. až 6. března, se má podle některých zdrojů rozhodnout zítra na jednání Sportovní pracovní skupiny FOTA v Barceloně.

Testování je přitom daleko aktuálnějším problémem než samotný závod, neboť týmy již zahájily přepravu svých materiálů do Bahrajnu a příští týden budou muset do dějiště poslat také své vozy.

Uskutečnění závodu je pak pro týmy závažnějším problémem z podobného důvodu. Pokud by měl být totiž úvodní podnik nahrazen jiným okruhem, bylo by velice komplikované se na něj přmístit.

Šéf týmu Virgin Racing John Booth řekl, že pokud by byl závod v Bahrajnu zrušen, bylo by nejpravděpodobnějším řešením zahájit sezónu až druhým podnikem v Austrálii.

"Náš náklad posílaný po moři, tak jako náklad každého jiného týmu, už odjel do Bahrajnu před měsícem, a spousta toho vybavení posílaného po moři je pro fungování vozů důležitá," řekl Booth. "Jet s tím někam jinam by tedy bylo velice složité."