Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Týmy chtějí případné zrušení Bahrajnu nahradit testováním

Týmy chtějí případné zrušení Bahrajnu nahradit testováním

Hlavními kandidáty na destinaci jsou Barcelona a Jerez.

Týmy Formule 1 plánují nahradit Velkou cenu Bahrajnu několika testovacími dny, pokud kvůli nepokojům v Manamě dojde ke zrušení poslední série testů i úvodního podniku letošní sezóny.

Závěrečné testování v Bahrajnu je pro týmy v rámci asociace FOTA vážnějším problémem, protože se má konat na okruhu Sakhir ve dnech 3. až 6. března. Situaci je proto třeba vyřešit co nejdříve, než bude z logistického hlediska velmi komplikované provést změnu.

FOTA včera svolala v Barceloně jednání, kde se nastalým problémem zabývala. Výsledkem pak mělo být rozhodnutí, že pokud se neuskuteční ani závěrečné testování, ani závod v Bahrajnu, pak bude letošní první velká cena nahrazena testováním na jiném okruhu.

Testování mimo sezónu je pravidly omezené na 15 dní, týmy by proto možnost pokračovat ve svých vývojových a ověřovacích programech rády pokračovaly.

Má se přitom za to, že hlavními kandidáty pro náhradní testování jsou okruhy v Barceloně či Jerezu, přičemž řeč padla také na Abú Zabí, Silverstone a Paul Ricard, kteréžto jsou však nepravděpodobné z důvodu různých logistických problémů.

Diskuze týmů přinesla také jiné možné scénáře, které se však zřejmě nestanou realitou. Jedním z nich je například zrušení testů, ale konání závodu, jiný takový zase mluví o nahrazení závodu na jiném okruhu.

Ať už však bude výsledek jakýkoliv, je třeba jej znát co nejdřív, aby bylo možné jej ještě uskutečnit. Kromě logistiky by se totiž do cesty mohly postavit například také příliš vysoké náklady pro malé týmy.

Týmy by sice rády dospěly k rozhodnutí co nejdříve, přesto budou čekat na rozhodnutí Bernieho Ecclestonea a FIA, kterými se budou řídit.

Jistým vodítkem k výsledku by mohly být zvýšené pochybnosti poté, co Britská zahraniční kancelář vydala oficiální doporučení necestovat do Bahrajnu, pokud to není nezbytně nutné.