Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Ecclestone: O bezpečnosti závodu rozhodne bahrajnský princ

Ecclestone: O bezpečnosti závodu rozhodne bahrajnský princ

Většina týmů si prý závod nepřeje, údajně hrozí i částečný bojkot.

Šéf Formule 1 Bernie Ecclestone tvrdí, že nechá rozhodnout korunního prince Bahrajnu o tom, zda je bezpečné v arabském království zahájit letošní sezónu Formule 1. Má se za to, že většina týmů je proti uskutečnění závodu.

Britské a americké úřady vydaly varování pro své občany, aby omezili své cesty do Bahrajnu na pouze nezbytně nutné, což jen zvýšilo obavy zúčastněných. Šéf Renaultu Eric Boullier řekl, že se obává poslat své lidi do neklidné arabské země.

"Komunita Formule 1 se na soukromém jednání shodla, že by bylo nezodpovědné a neobhajitelné přijet do Bahrajnu v čase, kdy země počítá mrtvé pro týdnu krveprolití," píše Daily Mail po setkání Asociace týmů F1.

Podle Sunday Times minimálně jeden z čelních týmů hodlá závod bojkotovat, pokud řídící orgány rozhodnou o konání velké ceny.

V tuto chvíli se čeká na stanovisko Ecclestona a Mezinárodní automobilové federace. Podle šéfa F1 konečné rozhodnutí padne pravděpodobně v úterý.

Zda bude bezpečné závod uskutečnit však má podle Ecclestona rozhodnout bahrajnský korunní princ Salman bin Hamad bin Isa Al-Khalifa.

"On bude vědět, zda je pro nás bezpečné sem přijet," řekl Ecclestone BBC. "Pokud to někdo dokáže vyřešit, pak on. Nemyslím si, že (rozhodnutí) bude mít co společného s politikou, on jednoduše rozhodne, zda pro nás je, či není, bezpečné sem přijet."

Ecclestonova argumentace má pravděpodobně také finanční pozadí, neboť, pokud závod zruší pořadatel, finanční důsledky budou pro Formuli 1 podstatně mírnější.

"Doufejme, že to bude v pořádku. Nebudeme lidem radit, aby sem jezdili, pokud to nebude bezpečné," dodal Ecclestone.

Šéf Formule 1 rovněž vyloučil, že by VC Bahrajnu mohla být nahrazena jiným okruhem, na to je prý příliš málo času. V případě potřeby by se však podle Ecclestona mohl Bahrajn odjet později během sezóny.

V ulicích ostrovního státu mezitím stále probíhají demonstrace. Protestující stanovili podmínky pro jednání s korunním princem a požadují odstoupení vlády, propuštění politických vězňů a prošetření smrti demonstrantů po ostrém zásahu policie v minulém týdnu.