Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Webber nepostoupil kvůli chladným pneumatikám, tvrdí Horner

Webber nepostoupil kvůli chladným pneumatikám, tvrdí Horner

Australan uvízl už v první části kvalifikace.

Šéf týmu Red Bull Christian Horner se nechal slyšet, že katastrofální výkon Marka Webbera v kvalifikaci na Velkou cenu Číny byl způsoben pneumatikami, které se nezahřály na správnou teplotu.

Horner odmítl, že měl tým dát Webberovi sadu měkkých pneumatik, poté co Australan na tvrdých nebyl schopen zajet čas, který by ho posunul do druhé části. Webberova rychlost z tréninků totiž ukazovala, že je možné splnit cíl i na tvrdých gumách.

"Mysleli jsme, že budeme dostatečně rychlí na to, abychom to zvládli na tvrdých," řekl Horner pro BBC. "Všechno, co jsme do té doby viděli, a také ráno, naznačovalo, že by to měl být schopen v prvním kole na tvrdých pneumatikách.

Neměli bychom potřebovat mít ty pneumatiky zajeté, takhle zpětně je snadné říkat, že to byla chyba a že jsme měli zvolit měkké.

Bylo to rozhodnutí týmu, protože to vypadalo, že další sada tvrdých pneumatik by měla být víc než dost vzhledem k rychlosti, kterou jsme i přesto, že Mark nenajel moc kol, dnes ráno viděli, mělo to pohodlně stačit k postupu.

Jenže protože se pneumatiky správně neohřály, tak ho to samozřejmě zpomalilo. O tomto víkendu má zkrátka hroznou smůlu, ale já jsem si jistý, že i z této pozice dokáže zajet dobrý závod."

Webberův den začal špatně už v dopoledním volném tréninku, Australan totiž odjel jen pět kol kvůli problémům se systémem KERS. Není přitom jisté, zda jej Webber mohl v kvalifikaci používat.

"Mark má dnes špatný den. Dnes ráno ho postihl elektrický problém a pak následovalo enormní úsilí celého týmu, včetně mechaniků Sebastiana, aby byl vůz připraven na kvalifikaci.

Jeho první jízda nebyla zrovna skvělá, tak jsme dali ještě jednu na tvrdé směsi a ty pneumatiky bohužel neměly správnou teplotu na to, aby mohl zajet optimální první kolo. Nepostoupil, takže je to zkrátka jedna z těch věcí.

Je to zklamání pro Marka i pro tým, že nemáme obě auta tam, kde je chceme mít."

Webber byl po svém výpadku v první části rozčarovaný: "Velice frustrující den. Ve třetím tréninku jsem odjel jedno kolo a snažil jsem se do toho dostat v první části, ale na první sadě jsem nebyl dost rychlý a nakonec jsem vypadl.

Myslel jsem, že máme na to, abychom prošli. Vypadá to, že druhá sada tvrdých... tak to prostě je."