Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Schumacher je letošními pravidly ohromen

Schumacher je letošními pravidly ohromen

Rychlí jezdci nyní nemají problém dostat se před pomalejší.

Michael Schumacher označil letošní pravidla Formule 1 za "ohromný úspěch". Pravidla jsou podle Němce nejen dobrá pro fanoušky, ale také spravedlivá pro závodníky.

Ačkoliv se o vysokých počtech předjížděcích manévrů začalo hovořit negativně, Schumacher je s vlivem systému DRS a pneumatik Pirelli spokojený.

"Myslím, že je to rozdíl jako noc a den, a to, co jsem viděli, je ohromným úspěchem, nejen v Šanghaji, ale také v předchozích závodech. A to zejména z pohledu jezdců," vysvětlil.

"Nejlepším příkladem, který vám můžu dát, je Fernando (Alonso) při loňském závodě v Abú Zabí. Byl jasně rychlejší a bojoval o titul, ale zasekl se v provozu v normální závodní situaci. Takový byl náš život, pokud jste nebyli výrazně rychlejší a dostatečně rychlí na pravém místě na trati, nemohli jste předjet, i když jste byli rychlejší než člověk před vámi.

Dnes stále potřebujete být rychlejší, než člověk před vámi, jinak byste se nedostali dostatečně blízko k němu, ale nepotřebujete být o míle rychlejší a můžete si hrát s různými systémy, abyste předjetí umožnili.

Myslím, že je to mnohem spravedlivější, protože vpředu by měl být nejrychlejší jezdec a ne ten, kdo jede vpředu z taktických důvodů, ačkoliv je taktizování stále důležité. Veškeré prvky zůstávají i nadále stejné, ale pro mě je to mnohem spravedlivější a působivější,"
dodal.

"Jsou tu fantastické souboje. Byl jsem uprostřed nich během poslední velké ceny, zažil jsem spoustu akce a musím říct, že jsem si jí užil do sytosti."

Schumacherův názor na nová pravidla je v rozporu s názorem Marka Webbera, který si naopak myslí, že předjíždění bylo letos znehodnoceno.

"Lidé mluví o předjíždění, ale preciznost je z předjíždění pryč," řekl Australan. "Všechno je to jen taktika. Můžete přijít k někomu, jako je Jenson Button nebo Nico (Rosberg) nebo Fernando. Jde o kvalitní jezdce, kteří vědí, jak bojovat, ale nemají, jak se bránit a to opravdu není... je to zkrátka sterilní.

V určité fázi budu v takové situaci, kdy mě někdo dojede, a já se nebudu moci bránit. Tak to je v těchto dnech, je to taktika a závodění je horší.

Závodění je pro nás více, je to trochu horší z pohledu křídla a pneumatik, ale vypadá to, že lidé doma jsou s tím spokojení, užívají si souboje a pokud jsou lidé spokojení, pak je to dobré pro show,"
dodal.