Novinky

  • 20.05.2024 Good Verstappen v neděli kromě Imoly opanoval také Nürburgring - v simulátoru

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

Facebook Instagram

Závodění by se mohlo stát zajímavějším

Závodění by se mohlo stát zajímavějším

Podle Mika Gascoyna budou mít všichni stejnou šanci.

Nové pravidla, které prosazuje Max Mosley a FIA, by mohly znamenat pro formuli 1 doslova zemětřesení. Podle technického ředitele týmu Toyota, kterým není nikdo jiný než  Mike Gascoyne, by mohlo již příští rok dojít ke změnám na startovním roštu. Série návrhů FIA si klade za cíl zpomalit monoposty a snížit náklady na formuli 1 jako takovou.
 
Gascoyne uvedl pro BBC Radio Five Live: "Můžeme očekávat velké změny, protože se všichni dostanou rázem na stejnou úroveň. Některé týmy odvádějí lepší práci, než ty druhé. Velké změny v oblasti aerodynamiky představují výzvu a ten kdo je zvládne dobře, bude ve výhodě."
 
Mezi změnami navrhovanými od sezóny 2005 jsou omezení týkající se aerodynamiky, prodloužení životnosti motorů na dvě Grand Prix a limit dvou sad pneumatik na závodní víkend.
 
Gascoyne věří, že omezení týkající se pneumatik sníží rychlost průjezdu zatáčkami, protože týmy budou muset použít tvrdší směsi. To by mohlo učinit závodění zajímavějším.
 
Týmy mají čas do 6.září. Do této doby mohou přijít s alternativními návrhy k těm vzneseným FIA. Pokud se tak nestane, budou změny vynuceny.
 
Všeobecně se počítá s tím, že dojde k přijetí navrhovaných změn. Ty totiž odrážejí návrhy technických ředitelů a týmů, které vznikly na schůzce před Grand Prix Velké Británie.