Novinky

  • 20.05.2024 Good Verstappen v neděli kromě Imoly opanoval také Nürburgring - v simulátoru

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

Facebook Instagram

Nechápu, proč nás Group Lotus nechce podporovat - Gascoyne

Nechápu, proč nás Group Lotus nechce podporovat - Gascoyne

"Přivedli jsme jméno Lotus zpět do F1 a to se ctí."

Technický ředitel týmu Lotus Racing Mike Gascoyne nechápe, proč společnost Group Lotus nechce tým nadále podporovat.

Stáj Tonyho Fernandese bude muset pro příští rok změnit název, protože jí Group Lotus odebrala licenci na používání jména Lotus. Tým chtěl využít skutečnosti, že vlastní práva na označení Team Lotus, jenže věci nabraly nový směr, když Renault oznámil spolupráci se společností Lotus Cars, také spadající pod Group Lotus.

To by znamenalo, že bychom v příštím roce viděli ve Formuli 1 dva týmy Lotus-Renault. Tony Fernandes proto zřejmě jméno své stáje změní.

Zatímco ale situace stále není vyřešená, Gascoyne tvrdí, že současný tým Lotus se do novodobé Formule 1 uvedl velmi dobře a slavné značce tak opět dělá dobré jméno.

"Nakonec jsme to my, kdo přivedl jméno Lotus zpátky do Formule 1 a odvedli jsme skvělou práci," řekl Gascoyne v rozhovoru pro BBC Radio Norfolk.

"Popravdě ani nechápeme, proč nás Group Lotus nechce podporovat v tom, abychom pro ně tu práci dělali. Značně jsme přidali na hodnotě, akcionáři do této značky a vývoje týmu investovali nějakých 80 milionů liber a my tak trochu nedovedeme pochopit, proč se nás Group Lotus, jak se zdá, snaží vykopnout.

Není to v mých rukou, má práce se se jménem nemění a to samé platí pro všechny inženýry. Myslím si ale, že je obrovská škoda, že je tady pro všechny lidi z Norfolku tahle věc, protože my jsme tým z Norfolku, přivedli jsme jméno Lotus zpět do Formule 1 a to se ctí a nechápeme, proč nás v tom Group Lotus nepodporuje."

Gascoyne také řekl, že je zmatený současnou politikou společnosti Group Lotus, která kromě separátního týmu Formule 1 rozjíždí řadu dalších projektů, jako například týmy GP2 a GP3 a v roce 2012 chce dokonce vstoupit do IndyCar.

"Zdá se, že oznámili, že se zapojí do každé závodní série na světě a jedinou otázkou je, kdo to zaplatí?" řekl Gascoyne.

"Protože se zdá, že se chtějí účastnit všech sérií, co existují, a u ztrátové automobilky je to trochu zarážející. Ale pokud je tohle to, co chtějí dělat, pak jim přeju hodně štěstí."

Gascoyne dodal, že navzdory sporům o jméno Lotus se tým Tonyho Fernandese pilně připravuje na sezónu 2011 a zatím se svou prací splňuje stanovený program.

"Svůj vůz poprvé nastartujeme 25. ledna jakožto znamení toho, že jsme připraveni na únorové testy.

Máme za sebou spoustu zajímavých oznámení, jako Renault dodávající motory, Red Bull Technologies dodávající převodovky a vývoj našeho vlastního aerodynamického tunelu, takže to nebylo jen o letošním desátém místě v šampionátu, šlo o to vybudovat tým, abychom se v příštím roce mohli solidně posunout do středu pole. Všechna tahle oznámení jsou toho součástí, jedeme podle plánu."