Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Ryan Hunter-Reay možná o Indy500 nepříjde

Ryan Hunter-Reay možná o Indy500 nepříjde

Bude Bruno Junqueira muset znovu uvolnit místo?

Přestože byl v neděli prvním jezdcem, který se nevešel do 33členného startovního pole,  dost možná dostane Hunter-Reay přeci jen šanci při stém výročí 500 v Indianapolisu závodit. Vince Welsh, reportér stanice ESPN, napsal na Twitteru, že Andretti vyjednává pro Hunter-Reaye možnost startu. To následně před hodinou potvrdil také Curt Cavin z deníku IndyStar.com. Hunter-Reay by dostal možnost startu na úkor Bruna Junqueiry, který kvalifikoval druhý vůz týmu A.J. Foyta na 19. místě. Pokud by došlo k výměně jezdce, bude muset vůz startovat z posledního místa na roštu.

Pro Bruna Junqueiru je to až nepříjemně známá situace. Před dvěma lety také startoval jen v Indianapolisu, ale když jednička stáje Alex Tagliani nekvalifikovala vůz (za podobných okolností), musel se vzdát své sedačky u týmu Conquest Racing. I tehdá v tom měl prsty Hunter-Reay, byl to právě on, kdo vystrčit Taglianiho ze startovního roštu a přestože Conquest Racing měl rychlejší monopost než Vision Racing, za který tehdy Hunter-Reay startoval, nezbyl týmu už čas Taglianiho rekvalifikovat. I před dvěma lety sklidil tým kritiku, že Taglianiho čas neodvolal a nepokusil se vůz rekvalifikovat předtím, než Hunter-Reay připravil kanadského závodníka o možnost startu.

Michael Andretti ani A.J. Foyt zatím plánovanou výměnu nekomentovali, ale Foyt přiznal, že letos druhý vůz financuje z vlastní kapsy, takže případný prodej závodní sedačky Hunter-Reayovi by mu vrásky na čele nepřidělal. Andretti Autosport zoufale potřebuje uspokojit sponzory Hunter-Reaye (Sun Drop a DHL), jinak reálně hrozí, že o ně příjde. Navíc Foyt už kdysi Hunter-Reaye zaměstnával a oba pojí přátelství.

Dalším ohroženým jezdcem v poli se zdála být Pippa Mann, která nemá primárního sponzora. Ale je nepravděpodobné, že by se tým Conquest Racing vzdal startu v Indy úplně. Pokud by Eric Bachelard Mann vyměnil, tak spíš za Sebastiana Saavedru než za Ryana Hunter-Reaye.

Neúspěch v Indy už u Andretti Autosport odnesl ředitel sportovní divize (a Hunter-Reayův závodní inženýr) Tom Anderson. Michael Andretti manažera spojeného především s úspěchy Ganassiho stáje v CART v polovině 90. let na hodinu propustil.

"Nejsem vůbec spokojený s výkonem," řekl Andretti pro IndyStar. "Měl jsem indicie, že to letos bude úplně jiné, než loni (připomíná problémy stáje v loňské pětistovce) a ve skutečnosti to bylo ještě horší. Hlavně je špatné, že se na náš úkor kvalifikovalo několik vozů, které nejsou tak dobré jako naše."