Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Kubica by se letos mohl vrátit pro páteční tréninky

Kubica by se letos mohl vrátit pro páteční tréninky

Renault však pochybuje, že Polák bude ještě letos závodit.

Majitel týmu Renault Gerard Lopez říká, že Robert Kubica by se letos mohl vrátit za volant vozu Formule 1 v pátečních trénincích některých ze závěrečných velkých cen, Polákův návrat do závodů však pro letošní sezónu nevidí nadějně.

Kubica nadále pokračuje ve své rehabilitaci po havárii v italské rally na začátku roku, při které si přivodil mnohačetné zlomeniny a utrpěl především vážná poranění své pravé ruky.

Lékaři, kteří se o Poláka starají, říkají, že nejdřívě v létě bude možné předpovědět, kdy by se Kubica mohl do Formule 1 vrátit, přičemž Lopez jako součást procesu návratu k závodění nabízí možnost svezení v pátečních trénincích.

"Pravděpodobně ho v určitém bodě během roku necháme testovat v pátek, jsem si ale jistý, že jeho návrat v tomto roce není možný," řekl Lopez v rozhovoru pro rádiovou stanici Ondra Cero.

Lopez zároveň dodal, že je zatím ještě příliš brzy na to tvrdit, zda bude Kubica vůbec schopen pokračovat ve své kariéře ve Formuli 1.

"Robert přestál neuvěřitelnou havárii a nyní přichází ta nejnáročnější část, kterou je plně se uzdravit, něco, co nikdo, ani on, ani lékaři, ani my, neví, zda dosáhne."

Lopez se v rozhovoru vyjádřil také k aktuální formě Renaultu, která je podle něho slabá, neboť se nedaří navázat a předčit třetí místa z úvodních dvou velkých cen letošní sezóny.

Kvalifikační počin Vitalije Petrova v Barceloně podle něj prý ukázal, že v monopostu R31 se skrývá potenciál, který zůstává nevyužit.

"Neřekl bych, že jsme měli dobrý začátek," řekl Lopez. "Podle mě je to slabé, protože jsme mířili výš.

V kvalifikaci (ve Španělsku) Vitalij ve druhém sektoru ztratil šest desetin kvůli problému s převodovkou, jinak by byl třetí. A pro Vitalije, což je téměř nováček, skončit třetí znamená, že to auto má potenciál na daleko víc.

Ten začátek byl dobrý v prvních dvou závodech, ale ve zbytku... My doufáme v pódia, možná ve vítězství v závodě, ve kterém nebude dominovat Red Bull, a pokusit se o třetí nebo čtvrté místo v šampionátu."