Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Newgarden přivezl ve Freedom 100 další triumf pro Schmidta

Newgarden přivezl ve Freedom 100 další triumf pro Schmidta

[Indy Lights] Freedom 100 – závod

Jako již tradičně přinesl závod Indy Lights v Indianapolisu několik změn v jezdeckém poli. Do Evropy se poroučel lídr šampionátu Conor Daly, který dává před Indy Lights přednost GP3 a v Americe závodí jen, když mu to časový harmonogram dovolí. Místo něho usedl do vozu s číslem 77 vítěz šampionátu USAC Bryan Clauson a protože byla kvalifikace kvůli dešti zrušena, hned se s vozem postavil na pole position. Kromě Clausona v poli přibyli další dva ováloví specialisté. První černoch řídící vůz Formule 1 Willy T. Ribbs dal se svou stájí možnost mladému Chasovi Austinovi, který se v uplynulých letech snažil prosadit v NASCAR. Austin je také z jedné čtvrtiny Afroameričan. A jako již tradičně na oválech v Indy Lights nastoupil také tým Daveyho Hamiltona s Brandonem Wagnerem v kokpitu.
Od prvního kola bojovali o vedení Josef Newgarden, Victor García a Stefan Wilson. Ale odstup od ostatních jezdců byl minimální a Esteban Guerrieri se brzy do souboje o vedení také zapojil. Atraktivní bitvu přerušila v osmém kole nehoda dalšího Schmidtova pilota, Victora Carboneho, ve druhé zatáčce. Carbone nezvládl stařičkou Dallaru a po hodinách narazil do zdi.


Po restartu se na chvíli dostal do čela Guerrieri, ale v patnáctém kole se na první pozici natrvalo usadil Newgarden. Guerrieri mu kryl záda. Poslední Schmidtův pilot v poli, Clauson, se musel probojovávat ze zadních pozic, kam se propadl po startu.
Ve dvacátém kole nezvládl vůz jeden ze dvou nejzkušenějších jezdců v poli – Gustavo Yacamán. Yacamán se roztočil uprostřed dráhy. Když se mu snažili vyhnout, dopadli podobně také James Winslow a Juan Pablo Garcia. Jejich neovladatelné točící se monoposty nejprve vrazily do sebe a následně do Yacamána. Kolumbijský pilot byl s bolestí krku přemístěn do nemocnice. Nehoda Yacamána, Winslowa a Juana Pabla Garcii se odehrála přesně uprostřed závodu, ve 20. kole ze čtyřiceti. Ale zřejmě nikdo nečekal, že v následující druhé polovině závodu se pod zelenou vlajkou odjedou jen tři kola!
Když se podařilo odklidit trosky tří monopostů, nastal ve 28. kole restart, ale ve druhé zatáčce roztočil vůz Duarte Ferreira, došlo k lehkému kontaktu s vozem Brandona Wagnera a pro oba závod skončil.
K poslednímu restartu došlo ve 33. kole.  Jezdci dokončili celé jedno kolo, ale v první zatáčce následujícího okruhu vedle sebe bojovali o pozici Bryan Clauson a dvojice stájových kolegů Anders Krohn a Jorge Goncalvez. Goncalvez byl uprostřed tohoto „sendviče“. Došlo k lehkému kontaktu s vozem Clausona na vnějšku dráhy, Krohn na to reagoval a ve snaze se vyhnout dostal hodiny. Goncalvez se vyhýbal točícímu se monopostu stájového kolegy, ale navedl svůj vůz do vnější zdi, odkud se odrazil přímo na vnitřní zeď, kde se při kontaktu až nepříjemně připomínajícím smrtelnou nehodu Grega Moorea z Fontany 1999, vůz rozbil. Celá levá strana byla zdemolována, oddělil se motor a torzo vozu bylo katapultováno zpět na vnější bariéru. Naštěstí nikdo z jezdců neovladatelný vůz netrefil.
Goncalvez byl po nehodě transportován do nemocnice, ale po pěti hodinách byl propuštěn. Závod už byl dokončen za pace carem a Newgarden si dojel pro své druhé vítězství v Indy Lights. Na druhém místě dojel Esteban Guerrieri, vítěz z Alabamy Victor Garcia je doplnil na stupních vítězů. Stejně jako byli Newgarden, Guerrieri a Garcia sezařeni na stupních vítězů, seřadili se tito piloti i v pořadí šampionátu.
p.
 Jezdec  Tým
Čas/odstup
1.
 J.Newgarden  Sam Schmidt Motorsports
00:55:38.9881
2.
 E.Guerrieri  Sam Schmidt Motorsports
0.4443
3.
 V.García  Team Moore Racing
0.8010
4.
 S.Wilson  Andretti Autosport
1.3053
5.
 B.Clauson  Sam Schmidt Motorsports
2.0770
6.
 P.Dempsey  O2 Racing Technology
3.1123
7.
 R.Mitchell  Team E
4.4603
8.
 D.Ostella  Jensen MotorSport
5.3442
9.
 C.Austin  Willy T. Ribbs Racing
6.1744
10.
 M.Grenier  O2 Racing Technology
7.4065
11.
 J.Goncalvez  Belardi Auto Racing
Havárie
12.
 A.Krohn  Belardi Auto Racing
Havárie
13.
 D.Ferreira  Bryan Herta Autosport
Havárie
14.
 B.Wagner  Davey Hamilton Racing
Havárie
15.
 G.Yacamán  Team Moore Racing
Havárie
16.
 J.P.Garcia  Jensen MotorSport
Havárie
17.
 J.Winslow  Andretti Autosport
Havárie
18.
 V.Carbone  Sam Schmidt Motorsports
Havárie