Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Velká cena Bahrajnu se letos pojede, rozhodla FIA

Velká cena Bahrajnu se letos pojede, rozhodla FIA

Termín byl stanoven na 30. října, odsunuta zřejmě bude VC Indie.

Mezinárodní automobilová federace (FIA) na dnešním zasedání Světové rady motorsportu rozhodla, že zařadí Velkou cenu Bahrajnu ještě do letošní sezóny seriálu Formule 1. Datum konání závodu bylo stanoveno na 30. října.

Úvodní závod letošní sezóny v bahrajnském království byl zrušen z důvodu krvavých nepokojů v zemi. Rozhodnutí, zda bude dodatečně zařazen do letošní sezóny, se očekávalo do 1. května, FIA však tento termín posunula.

V pátek se řídící orgán Formule 1 na zasedání Světové rady motorsportu v Barceloně podle tiskové zprávy jednomyslně shodl, že dá VC Bahrajnu zelenou, a kalendář tak nakonec skutečně pojme rekordní počet 20 závodů na sezónu. Termín byl stanoven na 30. října, tedy datum, kdy se měla dle plánů jet Velká cena Indie.

Premiérový indický závod se tak pravděpodobně přesune až na 4. či 11. prosince, což bude znamenat nejpozději odjeté finále sezóny od roku 1963. Celá věc ještě může mít dohru - šéf Mercedesu Ross Brawn nedávno prohlásil, že prosincové finále sezóny je absolutně nepřípustné.

"Po posouzení všech okolností a při vzetí na vědomí obav všech zúčastněných Světová rada jednomyslně odsouhlasila opětovné zařazení Velké ceny Bahrajnu do Mistrovství světa Formule 1 roku 2011," stojí v prohlášení FIA.

"Rozhodnutí padlo vzhledem k usmířeným náladám v Bahrajnu, což je evidentní z toho, jak silné podpory se závodu dostává od vlády a všech významných bahrajnských stran, včetně největší opoziční skupiny, ti všichni ve své zemi podporují velkou cenu Formule 1 a motorsport.

Světová rada cítí, že opětovné zařazení velké ceny je prostředkem, jak pomoci lidem se sjednotit, neboť země, jak se zdá, směřuje vpřed, a také si je vědoma závazků týmů Formule 1, jejich zaměstnanců a rodin, a personálu spojeného se šampionátem, včetně místního týmu dobrovolníků, kteří jsou pro tuto událost tak důležití."

Bývalý prezident FIA Max Mosley ještě před dnešním rozhodnutím prohlásil, že by návrat Bahrajnu v žádném případě nedopustil. Obává se zneužití této události skupinami bojující proti místní vládě.

"Pokusí se využít velkou cenu, aby podpořili to, co dělají - využijí Formuli 1 téměř jako nástroj represe," prohlásil Mosley.

"Existuje jediný důvod pro Formuli 1 v Bahrajnu a to je důvod politický. Pokud se tam pojede, bude to PR katastrofa a sponzoři budou chtít odstranit svá loga."