Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Renault nemusí své monoposty pro VC Kanady přebarvovat

Renault nemusí své monoposty pro VC Kanady přebarvovat

Situace s tabákovou reklamou z minulosti byla objasněna.

Tým Renault uvedl, že má svolení úřadů k použití současného zbarvení svých monopostů pro následující závod v kanadském Montrealu. Úřady v Quebecu se povolení rozhodly udělit na základě projednávání, zda je vše v souladu se zákazem tabákové reklamy.

Součástí sponzorské dohody mezi Renaultem a Group Lotus je i používání kombinace černé a zlaté barvy, což je inspirováno týmem Lotus ze sedmdesátých a osmdesátých let, kdy byla hlavním týmovým sponzorem tabáková značka John Player Special. Ačkoliv současný tým Renault není touto společností nijak sponzorován, panovaly určité obavy, že barevné schéma monopostů může být příliš jasným odkazem na tuto společnost.

Šéf týmu Eric Boullier se k celé věci vyjádřil: "Jsme rádi, že budeme moct v Montrealu závodit v našich obvyklých barvách. Úřady v Quebecu uvedly, že současné zbarvení odkazuje na obrázky z osmdesátých let, kdy byl vůz sponzorován tabákovým průmyslem, ale také uznaly fakt, že tým Lotus Renault GP není přímo či nepřímo financovaný z tohoto průmyslu. Chtěli bychom jim poděkovat za uznání naší dobré víry."

"Jsme si plně vědomi zákonem daných přísných omezení propagace tabáku v Quebecu. V důsledku toho použijeme veškeré dostupné prostředky, abychom rozptýlili všechny mylné úvahy o tom, že naše identita a naši partneři jsou nějak spojeni s tímto průmyslem."

Avšak podle prohlášení Renaultu se zdá, že příští rok by již mohlo k jistým změnám pro závod v Montrealu dojít.

"Nicméně, tým se dohodl na spolupráci s úřady v Quebecu na mnohem výraznějším způsobu, jak dodržet místní legislativy v roce 2012."