Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Obavy z VC Bahrajnu rostou, aktivisté plánují "Den hněvu"

Obavy z VC Bahrajnu rostou, aktivisté plánují "Den hněvu"

"Formuli 1 toto rozhodnutí přijde draho," soudí Mosley.

Páteční rozhodnutí Mezinárodní automobilové federace (FIA) o opětovném zařazení Velké ceny Bahrajnu do kalendáře sezóny 2011 vyvolalo sérii kritických reakcí ze všech stran. V samotném Bahrajnu se údajně protestující připravují na "Den hněvu".

S rozhodnutím FIA údajně není spokojena část týmů, ale i sponzorů, kteří se obávají negativních asociací se svou značkou. Otevřeně kritičtí byli vůči pátečnímu rozhodnutí například pilot Red Bullu Mark Webber nebo bývalý prezident FIA Max Mosley.

"Pokud F1 dovolí, aby s ní bylo nakládáno tímto způsobem v Bahrajnu, bude s daným režimem sdílet vinu stejně jako kdyby vyšla do ulic a pomáhala s brutálními zásahy proti neozbrojeným demonstrantům," řekl Mosley pro Sunday Telegraph. "Toto rozhodnutí je chybou, která nebude zapomenuta, a pokud nebude zvráceno, vyjde Formuli 1 draho."

Britský ministr sportu Hugh Robertson reagoval v podobném duchu: "Nemůžete dopustit situaci, kdy politika předchází sportu. Pokud se tak stane, máte v rukách pohromu. Je pochopitelné, že opoziční skupiny chtějí, aby se závod jel, když okolo toho plánují protesty, a toto je nebezpečné."

A skutečně, prezident Bahrajnského centra pro lidská práva Nabeel Rajab potvrdil, že protestující o sobě dají vědět a připravují se na "Den hněvu".

"Lidé jsou velmi naštvaní a ten den závodu již nazvali jako Den hněvu, kdy vyjdou v každém městě Bahrajnu do ulic, aby ukázali svůj hněv vůči bahrajnské vládě," sdělil Rajab. "Využijeme tuto událost, abychom ukázali porušování lidských práv v Bahrajnu a dali vědět okolnímu světu, co se tu děje."

Piloti podle šéfa Asociace jezdců (GPDA) Rubense Barrichella sdílejí obavy o bezpečnost celé události a budou chtít určité záruky o zajištění bezpečnosti.

"Na setkáních GPDA vyjadřovali všichni piloti své obavy a požadovali bezpečnost závodu v Bahrajnu," řekl Barrichello. "Samozřejmě, že budeme mít více cestování a práce, týmy toho budou mít mnohem více na práci. Ale co se týče nás, pilotů, skutečně záleží jen na bezpečnosti. Ostatní není důležité."

Týmy pravděpodobně zaujmou společné stanovisko po setkání Asociace týmů F1 (FOTA) v tomto týdnu před Velkou cenou Kanady.

"Je samozřejmé, že každý cítí potřebu zajištění bezpečí, jakmile tam dorazíme," sdělil šéf Formule 1 Bernie Ecclestone. "Nakonec budeme muset počkat a uvidíme, co se v Bahrajnu stane. Pokud tu bude klid a žádné problémy, pak předpokládám, že týmy budou v klidu."