Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

FIA připouští, že by mohla VC Bahrajnu ještě odvolat

FIA připouští, že by mohla VC Bahrajnu ještě odvolat

Bahrajnské hnutí za lidská práva mezitím sepisuje petici.

Prezident Mezinárodní automobilové federace (FIA) připouští, že by letošní Velká cena Bahrajnu mohla být znovu odvolána, pokud se pořádání závodu ukáže pro Formuli 1 jako příliš riskantní.

Páteční rozhodnutí Světové rady motorsportu o navrácení závodu v Sakhiru do letošního kalendáře bylo mnohými veřejně kritizováno, zejména pak jezdci a týmy, které se obávají o bezpečnost sebe sama a svých zaměstnanců. Bahrajnští aktivisté už dokonce na den konání závodu naplánovali "Den hněvu" (informovali jsme zde).

Todt tak nyní potvrdil, že stále ponechává zadní vrátka otevřená a Velká cena Bahrajnu by se nakonec jet nemusela.

"Pokud budeme mít jasné zprávy o tom, že se jedná o riskantní situaci, pak to samozřejmě vezmeme v úvahu," řekl Todt pro BBC.

Francouz však dodal, že situace v Bahrajnu je nyní podle jeho informací v pořádku. Nedávno totiž do pouštního státu poslal šéfa španělské motoristické federace Carlose Graciu, který měl získat fakta přímo na místě.

"Náš speciální vyslanec jednal s lidmi zodpovědnými za lidská práva v Bahrajnu. Než byla zpráva předložena a jednomyslně odsouhlasena, setkal se s řadou lidí."

Todtův pohled na situace je však v rozporu s tím, co říkají nezávislá hnutí za lidská práva. Podle těch jsou totiž podané informace úmyslně zkreslené místní vládou.

Mezinárodní organizace Avaaz už zajistila téměř 450 000 podpisů pro svou petici, která má být předána týmu Red Bull Racing a žádající jej a ostatní týmy o bojkotování závodu.

Ředitel kampaně Alex Wilks pro BBC řekl: "Tvrzení, že byl v Bahrajnu obnoven klid a život se vrátil k normálu, jsou zcela nepravdivá.

Minulý týden policie nadále používala slzný plyn, gumové projektily a zvukové granáty, aby rozehnala poklidný průvod, přičemž zabila a zranila tucty lidí.

V pondělí bylo 47 lékařů a sester, kteří pouze poskytovali pomoc zraněným demonstrantům, obviněno ze snahy o svržení monarchie tohoto království.

Zakrývání těchto činů je urážkou pro stovky uvězněných a tucty ve snaze o změnu zabitých demonstrantů. Rozhodnutí FIA uskutečnit závod založené na jednom zkresleném obrázku o této situaci ukazuje, jak peníze převážily nad morálkou.

Hlavní organizace, která tuto informaci poskytla, bahrajnský Národní institut pro lidská práva, je úzce spojený s Bahrajnskou vládou a zdá se, že vyšetřovatel FIA vůbec nekontaktoval klíčové organizace za lidská práva, které tu jsou.

Nyní je na týmech, aby se postavily za to, co je správné, a závod bojkotovaly."