Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Gracia hájí svou zprávu o situaci v Bahrajnu

Gracia hájí svou zprávu o situaci v Bahrajnu

"Mohu mluvit pouze o tom, co jsem viděl, a to byl absolutní klid."

Prezident Španělské motoristické federace Carlos Gracia hájí svoji zprávu, kterou podal FIA po své návštěvě Bahrajnu. Ve zprávě se uvádí, že situace v pouštním státu je zcela klidná a normální, což vyvolalo bouřlivý nesouhlas u bahrajnských protivládních hnutí za lidská práva.

Gracia, viceprezident FIA, byl vyslán do Bahrajnu, aby zjistil aktuální stav a podal FIA zprávu, na které vládní orgán Formule 1 postavil své rozhodnutí o návratu Velké ceny Bahrajnu do letošního kalendáře.

Zpráva však byla zkritizována, neboť Gracia podle bahrajnských protivládních organizací jednal pouze s institucemi blízkými bahrajnské vládě a proto dostal pouze jednostranně zkreslenou odpověď.

Jedním z kritiků byl také bývalý prezident FIA Max Mosley, který Graciu označil jako "velmi, velmi milého pána jménem Gracia, který neumí anglicky a, pokud vím, neumí ani arabsky".

Gracia však svou zprávu brání: "Já mohu mluvit pouze o tom, co jsem viděl, a to byl absolutní klid," řekl v rozhovoru pro list AS.

"Absolvoval jsem oficiální návštěvy a rozhovory, ale byl jsem se také projít ulicemi a byl jsem v obchodních centrech, vždy s pocitem úplné normálnosti. Lidé tam nakupovali nebo pracovali. Nic, co by upoutalo moji pozornost.

Co jsem tam našel, byla otevřená vláda, která opozici poskytuje šanci promluvit."

Výkonný ředitel skupiny Avaaz, jedné z organizací postavené na straně demonstrantů, Ricken Patel však zprávu FIA ostře zkritizoval a varoval, že reputace Formule 1 bude navždy poskvrněna, pokud se závod letos pojede.

"Číst zprávu FIA z Bahrajnu je jako vstupovat do zóny šera," řekl Patel. "Zatímco lživá zpráva FIA tvrdí, že žádná lidská práva nebyla porušena, minimálně 31 obyvatel Bahrajnu bylo zabito a stovky dalších mučeno a uvězněno.

Formule 1 založila své rozhodnutí závodit v Bahrajnu na této nebezpečně nezodpovědné zprávě, to rozhodnutí, které je nyní vesměs odmítáno týmy Formule 1.

Formule 1 musí Bahrajn okamžitě opustit, jinak bude její reputace navždy poskvrněna."

Prohlášení organizaci Avaaz dodává, že se Gracia "neporadil s věrohodnými hnutími za lidská práva a nemluvit se zraněnými lidmi, oběťmi mučení nebo rodinami lidí, kteří zemřeli".

Maryam Al-Khawaja z nezávislého Bahrajnského centra pro lidská práva sdělil: "FIA se rozhodla slepě přehlížet probíhající násilí v Bahrajnu. Vláda v Bahrajnu by měla dovolit nezávislým hnutím za lidská práva dělat svou práci."

Ve zprávě Avaazu se dále píše: "Nezávislí novináři a organizace pro lidská práva potvrzují, že od zahájení protestů 14. února 2011 bylo nejméně 31 lidí zabito a proběhlo více než 800 zatčení zahrnující také 108 členů trvalého personálu okruhu pro velkou cenu.

Při včerejším soudu 47 bahrajnských zdravotníků, kteří byli zatčeni za pomoc zraněným lidem při demonstracích, bylo odhaleno, že zadržení lidé jsou mučeni."