Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Formule 1 zvažuje přechod na přeplňované šestiválce

Formule 1 zvažuje přechod na přeplňované šestiválce

Jejich případný debut je plánován na rok 2014.

Formule 1 by se mohla vyhnout připravovanému a obecně spíše neoblíbenému přechodu na čtyřválcové motory, Komise F1 totiž nyní zvažuje, že by se ve sportu mohly v budoucnosti používat přeplňované šestiválce.

V roce 2013 mají v platnost vstoupit nová pravidla ohledně motorů, která mají znamenat přechod ze současných vidlicových osmiválců o objemu 2,4 litrů na přeplňované řadové čtyřválce o objemu 1,6 litrů.

Tento krok se však zatím setkal spíše s negativními reakcemi. Proto se nyní jako zajímavý jeví návrh na přeplňované vidlicové šestiválce o objemu 1,6 litrů, které by se začaly používat od roku 2014.

Šestiválce by přitom mohly vyhovovat všem stranám. Zatímco Ferrari, Mercedes-Benz a Cosworth jsou spíše proti návrhu čtyřválců, Renault tuto změnu podporuje a staví ji jako podmínku svého setrvání ve Formuli 1.

Mezinárodní automobilová federace chce navíc tlačit sport k větším úsporám a technologiím šetrnějším k životnímu prostředí. Nové šestiválce by tak byly vyvíjeny ruku v ruce se "zelenými" systémy jako například KERS konvertující tepelnou energii generovanou při brzdění na energii elektrickou.

Pokud návrh Komise Formule 1 schválí, bude předán Světové radě motoristického sportu, která případně rozhodne o jeho prosazení.