Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Za výměnou Alonsova motoru stojí pouze výkonnostní důvody

Za výměnou Alonsova motoru stojí pouze výkonnostní důvody

Žádné obavy o spolehlivost

Fernando Alonso skončil v sobotní kvalifikaci na Velkou cenu USA čtrnáctý. Na startovním roštu nedělního závodu mu ale bude patřit devatenácté místo. Španěl totiž stejně jako Sebastian Vettel a George Russell nasazuje kompletně novou pohonnou jednotku, což pro všechny tři jezdce znamená trest v podobě odsunu na chvost. Zatímco Vettel, který se z této trojice umístil v kvalifikaci nejlépe (12. místo), bude startovat z osmnácté příčky, Russell (15. pozice v kvalifikaci) vyrazí jako poslední.

Informace o tom, že Alonso nasadí novou pohonnou jednotku, byla potvrzena v sobotu během třetího volného tréninku a vzhledem k tomu, že v úvodu prvního tréninku v pátek musel pilot Alpine kvůli technickým potížím zastavit, mohlo se zdát, že důvodem výměny pohonné jednotky jsou obavy o spolehlivost. To ale Alonso vyvrací.

„Nejhorší je, že nemáme tento víkend rychlost. Na jakékoli jiné trati si připadáme konkurenceschopní, takže musíme přijít na to, proč to tak je. I z tohoto důvodu jsme vyměnili pohonnou jednotku. Spolehlivost je dobrá, s tou žádné problémy nemáme. Uvidíme, jestli budeme schopni získat body,“ říká mistr světa z let 2005 a 2006.

Fernando Alonso odstartuje do Velké ceny USA jako předposlední. Foto: Alpine



Výkonný ředitel týmu Alpine Marcin Budkowski nevylučuje, že by ve zbytku sezony mohlo dojít k výměně pohonné jednotky také u Alonsova týmového kolegy Estebana Ocona: „V této fázi to neplánujeme. Opět ale budeme zvažovat možnosti z hlediska výkonnosti a spolehlivosti a pokud bude příležitost, tak bychom ji u něj mohli také nasadit,“ uvedl.

Oconovo kvalifikační účinkování skončilo stejně jako v Alonsově případě ve druhé části. Francouz obsadil jedenácté místo a do závodu tak vyrazí ze šesté řady.

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Alpine