Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Podle Alonsa měl Räikkönen vrátit pozici

Podle Alonsa měl Räikkönen vrátit pozici

Masi přiznává, že šlo o sporný incident

Fernando Alonso si během Velké ceny USA zabojoval s oběma jezdci Alfy Romeo. Nejprve se utkal s Kimim Räikkönenem. Mezi oběma došlo při souboji ke kontaktu, po kterém musel Räikkönen na výjezdu z první zatáčky opustit trať. Před Alonsa se ale dostal. Později Alonso sváděl souboj s Antoniem Giovinazzim. Toho sice nejprve předjel, také si ale vypomohl výjezdem mimo trať a musel pozici vrátit. Později se mezi nimi bojovalo znovu a tentokrát to byl Giovinazzi, kdo vyjel ven z dráhy. I on musel Alonsovi místo přepustit.

Po skončení závodu byl Alonso toho názoru, že také Räikkönen získal výjezdem z trati výhodu a měl tak i on vrátit získanou příčku zpět. Rozhodování sportovních komisařů proto pilot stáje Alpine označil jako náhodné.

"V prvním kole se stalo to samé s Landem (Norrisem - pozn. red.) ve dvanácté zatáčce. Při brzdění byl na vnitřku a předjel Sainze. Ten potom vyjel z trati, vzal si pozici zpět a pak ji musel vrátit. Když jsem pak předjel ve dvanácté zatáčce podruhé Giovinazziho, také jsem byl při brzdění na vnitřku a také jsem ho donutil vyjet z trati. Díky tomu získal pozici zpět a musel mi ji vrátit. Sainz, Giovinazzi i já jsme vyjeli mimo trať a museli jsme tak pochopitelně vrátit pozice. Kimi ale nemusel. Proto mám pocit, že to nebylo konzistentní," uvedl Španěl.

Předjížděcí manévr Kimiho Räikkönena se Fernandu Alonsovi nelíbil. Foto: Alfa Romeo



Ředitel závodu Michael Masi přiznává, že nešlo o jednoznačnou situaci. Nakonec ale sportovní komisaři rozhodli, že byl Räikkönen spíše vytlačen z trati Alonsem, než že by dráhu opustil za účelem získání výhody. Proto tedy nechali souboj být.

"Rozumím jeho (Alonsově - pozn. red.) frustraci. Neslyšel jsem ho, ale dovedu si to představit. Rozhodnutí ohledně jeho souboje s Kimim bylo určitě sporné. Na dalším setkání s jezdci o tom budeme se všemi diskutovat. Myslím si, že přiběh měl dvě části. Tou první bylo samozřejmě předjíždění s ohledem na to, jestli byl donucen vyjet z trati a tou druhou následé předjetí. Hledělo se na tyto dvě věci a na jejich základě bylo těsně rozhodnuto, že to necháme tak, jak to je," vysvětlil Australan.

Räikkönen v závěru Velké ceny USA směřoval k zisku jednoho bodu za desáté místo. Poté se ale roztočil, vylétl z trati a cílem nakonec projel jako třináctý. Alonso šachovnicovou vlajku nespatřil kvůli problémům se zadním křídlem.

Zdroj: Motorsport, PlanetF1, The Race, úvodní foto: Alpine