Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Žou se sveze v rakouském prvním volném tréninku

Žou se sveze v rakouském prvním volném tréninku

Nahradí Alonsa

Aktuální lídr průběžného pořadí formule 2 Guanju Žou se poprvé sveze s monopostem formule 1 v rámci závodního víkendu. Čínský pilot dostane v prvním volném tréninku na Velkou cenu Rakouska příležitost od stáje Alpine, když v jednom z jejích monopostů nahradí dvojnásobného mistra světa Fernanda Alonsa. Žou je členem jezdecké akademie Alpine a u francouzského týmu působí také jako testovací jezdec. Součástí stáje byl ještě v době, kdy nesla název Renault. Již několikrát se svezl s jejími monoposty z různých let.

„Dostat se do formule 1 je pro mladé jezdce neuvěřitelně těžké. Jsme hrdí na to, že ho můžeme na této cestě podpořit. Jako testovací jezdec se Guanju zúčastnil testů a také si zajezdil na simulátoru, takže jeho nasazení do volného tréninku, kde pojede se současným vozem, je pro něj jakožto pro jednu z nejjasnějších hvězd naší akademie logickým a důležitým krokem. Tato zkušenost mu hodně pomůže. Na cestě za svým konečným cílem, kterým je stálé místo ve formuli 1, dělá slušné pokroky,“ uved výkonný ředitel stáje Alpine Laurent Rossi.

Fernando Alonso v prvním tréninku na Velkou cenu Rakouska nenastoupí. Foto: Alpine

 

Pokud by Žou příští rok ve formuli 1 skutečně závodil, určitě by nehájil barvy Alpine. Tam totiž zůstává současná jezdecká dvojice Fernando Alonso a Esteban Ocon. Zatímco Alonsův současný kontrakt platí do konce sezony 2022, Ocon nedávno prodloužil smlouvu do roku 2024. U Alpine se ale nechali slyšet, že by byli ochotni pokusit se Žouovi vyjednat místo u jiného týmu. Žou by se v takovém případě stal prvním závodním jezdcem formule 1 z Číny v historii.

Prvním čínským pilotem, který zasáhne do volného tréninku formule 1, ale nebude. Jako první jezdec z nejlidnatější země světa se zúčastnil závodního víkendu Ma Qinghua. Ten v roce 2012 absolvoval čtyři volné tréninky za španělský tým HRT a v roce 2013 přidal pátou tréninkovou účast s týmem Caterham. Rok po něm, tedy v roce 2014, dostal příležitost Adderly Fong. V barvách Sauberu se zúčastnil úvodního tréninku na poslední závod sezony v Abú Zabí.

Žou nebude v prvním tréninku na letošní Velkou cenu Rakouska jediným nezávodním jezdcem. Zatímco u Alfy Romeo vystřídá Antonia Giovinazziho Callum Ilott, u Williamsu uvolní George Russell místo Royi Nissanymu. Pro Ilotta letos půjde o druhý volný trénink. Ten první odjel v rámci Velké ceny Portugalska. Nissanyho čeká letošní třetí tréninkový start. V předchozích dvou případech jsme ho mohli vidět ve Španělsku a ve Francii.

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: UNI-Virtuosi