Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Komise F1 odsouhlasila odklad změny motorů na rok 2014

Komise F1 odsouhlasila odklad změny motorů na rok 2014

Prošel přitom návrh na zavedení přeplňovaných šestiválců.

Týmy Formule 1 se shodly na tom, že pravidla o změně používaných motorů by se měla posunout do roku 2014, ve kterém by se začaly používat přeplňované šestiválce o objemu 1,6 litrů.

Automobilky zapojené do Formule 1 včera předložily Komisi F1 návrh na odkladu změny pravidel a prosbu o upuštění od navrhovaných čtyřválců.

Jejich koncept byl sice podporován Renaultem, který dokonce řekl, že pokud k přechodu na tyto motory nedojde, pak sport opustí, šestiválcové motory by však také mohly být navrhovány s ohledem na relevantnost pro automobilový průmysl a důrazem na technologie přívětivější k životnímu prostředí.

Naopak Ferrari se proti návrhu čtyřválců postavilo a společnosti Mercedes-Benz a Cosworth vyjádřily své obavy o vysoké náklady spojené s vývojem nových agregátů.

Návrh automobilek dostal zelenou v rámci Komise F1, která je kromě zástupců týmů složená také z řady dalších lidí reprezentujících sport, a nyní bude předložen Světové radě motorsportu pod vedením FIA.

Vzhledem k tomu, že Světová rada již dříve oznámila, že je ochotná změnu motorů odložit z původního roku 2013, pokud tento odklad všichni účastníci sportu odsouhlasí, měl by být její podpis pouze formalitou.