Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Guerrieriho zradila technika, znovu vyhrál Newgarden

Guerrieriho zradila technika, znovu vyhrál Newgarden

[Indy Lights] Iowa – závod

Esteban Guerrieri nedokázal přetavit čtvrtou pole position v Indy Lights ve své druhé vítězství v sérii. Zradila jej ve 25. kole technika, v době kdy závod vedl stejně suverénně jako minulý víkend v Milwaukee. Vítězství tak získal jeho stájový kolega (a největší rival v boji o titul) Josef Newgarden. Pro mladého Američana je to letos již třetí triumf v jeho první sezóně v Indy Lights.
Celý týden vířil vody Indy Lights skandál s údajným podváděním stáje Sam Schmidt Motorsports. Schmidtovy vozy neprošly v Milwaukee technickou prohlídkou po kvalifikaci. Byly z kvalifikace vyloučeny, ale následně dodatečně vráceny na původní pozice. Schmidt měl problém s technickou přejímkou už v Indianapolisu, ale i tehdy to stáji prošlo a dodatečná kontrola na vozech neshledala nic podezřelého. Stáj ovšem byla rivaly nařčena z používání neschválených komponentů na vozech a někteří majitelé si mysleli, že problémy při kontrolách jim dávají za pravdu. INDYCAR na problémy reagovala změnou postupů, aby na prohlídky bylo více času, ale sportovní ředitel INDYCAR Brian Barnhart i šéfstevard Indy Lights Tony Cotman odmítali, že by stáj Sam Schmidt Motorsports podváděla.
Na protest ovšem už v Milwaukee nevpustila stáj O2 Racing Technology do závodu vůz Petera Dempseyho a tato stáj s nadějným irským jezdcem v kokpitu se v Iowě už neukázala. Za to, že do závodu odstartovalo alespoň třináct vozů, vděčily Indy Lights oválovým specialistům. Bryan Clauson absolvoval svůj třetí závod v Indy Lights, což dostal loni coby cenu za vítězství v šampionátu USAC. Clauson se účastnil i obou závodů USAC, které se stejný víkend jely v Iowě. Na Brandona Wagnera chtěli tradičně vsázet Davey Hamilton a jeho stáj, ale pro technické potíže Wagner do závodu neodstartoval. A posledním starým známým byl Afroameričan Chase Austin, startující stejně jako v Indianapolisu za stáj Willyho T. Ribbse.
Pole position si vyjel Guerrieri sdílící první řadu s Gustavo Yacamanem z týmu Moore. Druhou řadu obsadili Clauson a Newgarden.
Start se povedl až na několikátý pokus a ještě to málem skončilo nehodou obou jezdců v první řadě. Yacaman vrazil do Guerrieriho a ten se začal točit směrem ke zdi, ale dokázal svůj vůz udržet pod kontrolou. Následovala krátká žlutá. Při restartu Yacaman tentokrát málem sestřelil Newgardena. Guerrieri se od soupeřů odpoutal a začal si vyjíždět náskok. Newgarden, Yacaman a Clauson bojovali o druhé místo.
Ale ve 25. kole Guerrieri náhle zpomalil a brzy se před něj bojující trojice přehnala. Následně odstavil svůj vůz v boxech. Newgarden se dokázal mírně odpoutat a o svůj náskok přicházel akorát, když se musel vypořádávat s o kolo pomalejšími jezdci. Clauson si připravoval útok na Yacamana, ten ale pár kol před koncem nevyšel a Clauson se spokojil s třetím místem a prvním umístěním na stupních vítězů.
Josef Newgarden po vítězstvích v St. Petersburgu a Indianapolisu zvítězil i v Iowě a vybudoval si skoro padesátibodový náskok na Guerrieriho. Pro americké barvy to byl stoprocentní víkend, protože kromě Newgardena v Indy Lights a Andrettiho v IndyCar zvítězil i ve třetí formulové sérii, která se tento víkend v Iowě jela, Američan. Sage Karam vyhrál podruhé v řadě závod Star Mazda.
Indy Lights teď čekají čtyři závody v zemi javorového listu. Společně s IndyCar pojede v Torontu, v Edmontonu se pojedou dva závody a pak Indy Lights čeká tradiční podnik v ulicích Trois-Rivieres, kam tato série zamíří poprvé a poprvé od doprovodných závodů pro Formuli 1 v Indianapolisu Indy Lights pojedou bez přítomnosti mateřské série.
p.
 Jezdec  Tým
Čas/odstup
1.
 J.Newgarden  Sam Schmidt Motorsports
00:40:27.3417
2.
 G.Yacamán  Team Moore Racing
5.4724
3.
 B.Clauson  Sam Schmidt Motorsports
5.8169
4.
 V.García  Team Moore Racing
13.5083
5.
 D.Ferreira  Bryan Herta Autosport
14.6850
6.
 J.Goncalvez  Belardi Auto Racing
15.1339
7.
 V.Carbone  Sam Schmidt Motorsports
1 kolo
8.
 J.Wilson  Dreyer & Reinbold Racing
1 kolo
9.
 D.Ostella  Jensen MotorSport
2 kola
10.
 C.Austin  Willy T. Ribbs Racing
Porucha
11.
 A.Krohn  Belardi Auto Racing
Ovládání
12.
 E.Guerrieri  Sam Schmidt Motorsports
Porucha
13.
 B.Wagner  Davey Hamilton Racing
Nestartoval