Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Turecko doufá, že velkou cenu Formule 1 udrží

Turecko doufá, že velkou cenu Formule 1 udrží

Závod v Istanbulu chybí na posledním návrhu nového kalendáře.

Pořadatelé Velké ceny Turecka doufají, že se jim podaří udržet svůj závod v kalendáři Formule 1, přestože jeho poslední návrh se závodem v Istanbulu nepočítá.

V příštím roce se do kalendáře vrací Velká cena USA, přičemž obecná shoda omezuje počet velkých cen v jedné sezóně na dvacet. Jeden ze současných závodů tak bude muset z kola ven, přičemž Turecko je v této souvislosti skloňováno nejčastěji, jelikož chybí na návrhu kalendáře, který Bernie Ecclestone o víkendu Velké ceny Maďarska předal týmům.

Aktuální kontrakt Turecka vyprší na konci letošního roku a má se za to, že organizátoři tamního závodu se nedohodli s Berniem Ecclestonem na výši poplatku. Proto se nyní pořadatelé ocitají pod tlakem, turecký okruh se totiž mimo víkendy velké ceny využívá jen minimálně.

Navzdory tomu Ferruh Gundogan z Istanbulské obchodní komory věří, že se závod podaří zachránit.

"Samozřejmě ve Velkou cenu Turecka 2012 doufáme, záleží to ale na výsledku probíhajících jednání," řekl Gundogan.

"Finální verze kalendáře pro rok 2012 vlastně ještě nebyla představena. Nedá se říct, že by se turecká velká cena své příležitosti vzdala."

Gundogan dodal, že si turecké ministerstvo sportu velké ceny Formule 1 velice váží a snaží se nyní hledat způsoby, jak ji ekonomicky zatraktivnit.

"Jako prezident investorské instituce jsem se vynasnažil, abych informoval tureckou vládu a veřejnost o důležitosti Formule 1.

Sportovní autority, které sdílejí stejné cíle, jsou v úzkém kontaktu s ministerstvem sportu a závodění Formule 1 vysoce oceňují.

Diskutujeme o alternativách pro rozšíření komerční síly Formule 1 jako podnět pro řešení jednání."