Novinky

  • 20.05.2024 Good Verstappen v neděli kromě Imoly opanoval také Nürburgring - v simulátoru

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

Facebook Instagram

IndyCar zůstane minimálně do roku 2018 na ABC

IndyCar zůstane minimálně do roku 2018 na ABC

Nová televizní dohoda dává naději i fanouškům v Česku

Minimálně do roku 2018 budou závody IZOD IndyCar Series vysílat ve Spojených státech televizní síť ABC a kabelová stanice Versus, která ovšem od 1. 1. 2012 ponese název NBC Sports Network. Televizní dohoda končící v roce 2012 byla prodloužena do roku 2018. Až do roku 2009 byla výhradním partnerem IndyCar stanice ABC, respektive kabelová ESPN, která patří stejně jako ABC do Disneyho impéria. Ale na konci roku 2008 ABC a ESPN oznámily vedení IndyCar, že nemají zájem o vysílání více než pěti závodů za rok, proto se novým partnerem stal kabelový sportovní kanál Versus, vlastněný tehdá poskytovatelem internetového připojení a kabelové televize Comcast. Comcast vstoupil majetkově letos v zimě do společnosti NBCUniverse, ve které získal poloviční podíl. Versus se tak stal sesterskou televizí pro kanály NBCUniverse, kam hlavně celoplošná televizní síť NBC – jedna ze dvou nejstarších amerických televizních stanic.
ABC začala vysílat pětistovku v Indianapolisu v roce 1964 nejprve coby součást bloku Wide World of Sports. Počínaje závodem v roce 1971 začala ABC vysílat závod ze záznamu v hlavním vysílacím čase a prvního živého přenosu se fanoušci dočkali v květnu 1986. Na základě nové dohody bude ABC nadále vysílat pět závodů IndyCar každou sezónu, o zbytek se postará Versus respektive NBC Sports. Pro ABC bude přenosy vyrábět ESPN, která také vlastní práva na vysílání závodů IndyCar v zahraničí.
Velmi příjemnou novinkou budou přenosy z kamer ve vozech na internetovém kanálu ESPN3.com. ESPN3 je internetová stanice dostupná uživatelům, kteří mají vysokorychlostní připojení od některého z poskytovatelů platících ESPN za distribuci kanálu. ESPN3 vysílá i do Evropy, kde nabízí přímé přenosy a záznamy vybraných sportovních událostí. V současnosti jsou v nabídce čtyři placené balíčky – hry X Games, World Series Poker Tour, atraktivní balíček nabízejí různé americké vysokoškolské sporty (basketbal, americký fotbal, fotbal, lakros, basebal) a hlavně American LeMans Series, celá sezóna stojí jen 7 Euro (jeden závod pak 3 Eura). Protože postoj českých televizí k IndyCar je stále rezervovaný, nezbývá než doufat, že podobný balíček nabídne ESPN3 i pro IndyCar.
„Indianapolis 500 a ABC jsou spolu od roku 1965 a jsme velmi hrdí, že můžeme prodlouit tento vztah novou dohodou,“ říká George Bodenhemer, prezident ESPN a ABC Sports.
„INDYCAR je nadšena z prodloužení našeho vztahu s ABC,“ dodává výkonný ředitel INDYCAR Randy Bernard. „Umožní to dlouhodobý růst na televizní síti. Tento nový kontrakt nám také pomůže rozšířit naší přítomnost ve světě díky ESPN reprezentující naše mezinárodní vysílací práva. Chci poděkovat ABC za jejich silnou důvěru a oddanost naší značce a sérii. Tato dohoda pomůže naší sérii, majitelům stájí, sponzorům a fanouškům a na dlouhodobé bázi pomůže položit silné základy.“

Dohoda se ovšem ze strany amerických fanoušků záhy dočkala kritiky. Nelíbí se jim přístup, jaký v posledních letech ABC ke sportu razila. Na ESPN i ABC se IndyCar stala naprosto okrajovou záležitostí především proto, že stanice též vlastní práva na polovinu sezóny NASCAR, který jasně preferuje. V programu ABC chybí naprosto jakékoliv upoutávky na závod. Kritizována je i samotná kvalita přenosů, ABC se přezdívá „Always Bad Coverage“ (Stále špatné přenosy), komentář, a v neposlední řadě množství reklamy, které je výrazně vyšší, než na kabelové stanici Versus.

Jenže je nutné poznamenat, že IndyCar neměla v podstatě jinou možnost. Ačkoliv by někteří rádi viděli přesun závodů na NBC, ta podle zákulisních informací neměla nejmenší zájem o to závody vysílat jinde než na kabelové stanici Versus (NBC Sports). IndyCar by se tak místo pěti závodů v terestricky šířené televizi dočkala jen jednoho (Indy500) a ostatní by stejně musela odvysílat kabelová stanice. Je ale nutné závěrem zdůraznit, že všechny americké sporty se vysílají primárně na kabelovkách. Většina amerických domácností nějakým druhem kabelového či satelitního příjmu stejně disponuje a v podstatě nikdo není odkázán na přibližně 15 terestricky šířených kanálů (mezi které patří i NBC a ABC). IndyCar nemůže případnou špatnou sledovanost svádět na Versus (NBC Sports). Ostatně hokejová NHL je také většinou vysílána touto stanicí (kromě pár zápasů na NBC).