Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Potvrzeno! Danica Patrick odchází do NASCAR

Potvrzeno! Danica Patrick odchází do NASCAR

V příštím roce pojede v Nationwide series a pár závodů Sprint Cup

Dneškem skončila jedna dekáda pro IndyCar Series. Mediálně nejsilnější osobnost posledních let, americká závodnice Danica Patrick, potvrdila, že po sezóně dá formulím sbohem a přesune se do závodů NASCAR. Jet by měla celou sezónu Nationwide Series a 8-10 závodů hlavní série Sprint Cup. Její návrat do formulí na Indy500 je stále otevřený.
Danica svůj odchod z IndyCar potvrdila na tiskové konferenci v sídle jejího hlavního sponzora, společnosti GoDaddy.com. Tým Andretti Autosport ve stejnou chvíli vydal prohlášení, že následujících pět závodů letošní sezóny bude posledními podniky pro Američanku u týmu Michaela Andrettiho. Ale Andretti Autosport nepřijde o významného sponzora, který byl v posledních letech hlavním penězovodem. GoDaddy.com bude nadále Andrettiho tým podporovat, ačkoliv částkou výrazně nižší.
Danica bude v NASCAR závodit ve voze s číslem 7 (jako v IndyCar) v sérii Nationwide za tým JR Motorsports vlastněný rodinou Earnhardtů. 8-10 závodů pojede v šampionátu Sprint Cup za tým Stewart-Haas Racing. Jejím stájovým kolegou tak bude bývalý šampion IndyCar a dvojnásobný šampion NASCAR Tony Stewart. Debutovat v Sprint Cupu by měla v únoru v Daytoně, ačkoliv zatím není potvrzené, že ji tým do nejdůležitějšího závodu NASCAR nasadí.
Patrick v současnosti závodí v IndyCar sedmou sezónu. Jejím největším úspěchem je vítězství na dráze v japonském Motegi (2008). Kromě toho si připsala tři pole position (všechny ve své první sezóně, kdy ale IRL měla stanovený váhový limit pro vůz bez jezdce, tudíž měla oproti ostatním jezdcům o 20-30 kg lehčí vůz) a šest umístění na stupních vítězů, včetně třetího místa v Indianapolisu v roce 2009. Je první ženou, která v Indianapolisu vedla závod (2005) a byla na stupních vítězů. V NASCAR Nationwide závodí poslední dva roky, když to její povinnosti v IndyCar dovolí. Oproti loňským výsledkům nastalo letos výrazné zlepšení. Jejím osobním maximem je 4. místo ze závodu v Las Vegas. Na začátku prázdnin ji ale chybělo velmi málo, aby vyhrála závod Nationwide v Daytoně.
„Bylo to těžké rozhodnutí, to je jasné. Je to velká změna, ale myslím, že nakonec už to bylo jasné,“ říká o svém přestupu Patrick. „Cítím jako závodní jezdec, že bych chtěla vyhrát všechny závody, ale je to hodně těžké. Myslím, že to vítězství v Motegi v Japonsku bylo skvělé a budu si to stále pamatovat jako nejlepší moment mé kariéry. Sezóna IndyCar ještě neskončila a stále je čas ještě něco vyhrát. Nemyslím, že zde mám nedokončenou práci. Myslím, že nejúspěšnější při závodění jsem, když jsem šťastná a když si to užívám, pak také mám nejlepší výsledky. Takže jsem velmi šťastná a těší mě, co jsme dokázali, a znovu říkám, ještě je trochu času.“
„Danica měla větší fanouškovskou základnu než jakýkoliv jiný sportovec a každý sport na světě by ji rád měl,“ říká k jejímu odchodu Randy Bernard, výkonný ředitel INDYCAR. „Měli bychom ji během zbytku sezóny dát velké sbohem, a otočí další list své kariéry a popřát ji úspěch v jejím novém působišti.“