Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Rozloučení s japonským závodem si užije i Hideki Mutoh

Rozloučení s japonským závodem si užije i Hideki Mutoh

Domácí závodník dostane šanci u AFS Racing/Sam Schmidt.

Již třetí závodník letos dostane šanci v červenožlutém voze týmu AFS Racing. První čtyři podniky a kvalifikaci v Indianapolisu odjel Raphael Matos, a nyní na třech okruzích dostal šanci nováček Martin Plowman. To už tým spolupracoval se stájí Sama Schmidta a tato spolupráce bude pokračovat i v Japonsku, kde v posledním závodě IndyCar na okruhu v Motegi pojede Hideki Mutoh.
Osmadvacetiletý rodák z Tokia se představí v IndyCar už se čtvrtým týmem. Svoji kariéru začal v posledním závodě sezóny 2007 u Panther Racing (za stáj startoval ve stejné sezóně také v Indy Lights, kde v konečném hodnocení skončil druhý). Na dva roky zakotvil u Andretti Autosport, přičemž v roce 2008 byl ze všech nováčků v IndyCar nejlepší. Loni startoval za Newman/Haas Racing. Ale po sezóně se japonští sponzoři rozhodli soustředit na Takumu Sata a Mutoh o místo v IndyCar přišel.
„Přestože je to jen na jeden závod, znamená to pro mne mnoho být schopen závodit znovu před domácím publikem,“ komentuje Japonec. „Byl to těžký rok pro Japonsko a doufá, že pro fanoušky zvládnu zajistit nějaké vzrušení.“
Mutohovým stájovým kolegou bude Alex Tagliani. Dva vozy nasadí také stáj Newman/Haas Racing, ačkoliv před měsícem ještě nebylo jisté, zda kanadští sponzoři zaplatí start Jamese Hinchcliffa, ale jeho skvělé výsledky a reálná šance na ocenění nejlepšího nováčka (ačkoliv zmeškal úvodní závod sezóny) Hinchcliffovi start zajistily. Dva vozy má přihlášené také Dreyer & Reinbold Racing, ale kdo pojede ve voze místo zraněného Wilsona zatím tým nenaznačil, podle prosakujících informací to má být opět Ital Giorgio Pantano.
Závod v Motegi je na nějaký čas posledním, odchod IndyCar oznámil promotér ještě v loňském roce. Ale vzhledem k zemětřesení není možné startovat na oválu a IndyCar tak poprvé vyzkouší v Motegi přírodní okruh využívaný MotoGP. Někteří jezdci ovšem z cesty do Země vycházejícího slunce nejsou zrovna nadšení, především kvůli možné radiaci z jaderné elektrárny Fukušima.