Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

„Cirkusový klaun“ Barnhart stál Castronevese 30 tisíc dolarů

„Cirkusový klaun“ Barnhart stál Castronevese 30 tisíc dolarů

Helio byl pokutován za urážlivé komentáře na Twitteru.

Už druhý jezdec týmu Rogera Penskeho musí platit pokutu a je v podmínce do konce sezóny za urážku sportovního ředitele IndyCar Briana Barnharta. Will Power byl pokutován po závodě v New Hampshire za vztyčené prostředníčky. Teď Helio Castroneves dostal pokutu 30 000 dolarů za komentáře na Twitteru, které učinil po té, co byl penalizován za předjetí JR Hildebranda pod žlutými vlajkami v posledním kole závodu v japonském Motegi. Castroneves se ve výsledkové listině posunul ze sedmého na 22. místo.
„Jsem velmi zklamaný, že jsem skončil sedmý a byl posunut na 22. místo. To je prostě ABSURDNÍ!!!“ napsal Castroneves. „Slovy Paula Tracyho: Brian Barnhart je cirkusový klaun. Je smutné vidět, jak je jedna osoba zodpovědná za úpadek celé série. Brian (Barnhart) je nekonzistentní a dokonce mění pravidla, když se to hodí jemu a jeho osobním zájmům. V jednom závodě v mezinárodní televizi penalizuje některé jezdce a jiné ne.“
Castronevese vyšel komentář levněji, než před deseti lety Paula Tracyho. Je paradoxní, proč Tracy tato slova v říjnu 2001 v Laguně Sece na adresu tehdejšího šéfstevarda CART Chrise Kniefela použil. Bylo to totiž po kolizi na pit lane právě s Castronevesem. Po té, co do něj Castroneves vrazil, musel Tracy svůj vůz odstavit. Helio pokračoval v závodě. V přímém přenosu pak Tracy prohlásil: „Měl jsem poškozené zavěšení potom, co mě Castroneves otočil na pit lane, ale co je větším zklamáním, je způsob, jakým Chris Kniefel řídí tuhle sérii. Sérii by se vedlo lépe, kdyby na místě hlavního stevarda měla cirkusového klauna. Způsob, jakým dělá svoji práci, to je vtip.“
Tracy platil 50 000 dolarů, Castronevese to přišlo jen na 30 000 a může si to navíc odpracovat na akcích pořádaných IndyCar. Castroneves je do konce sezóny v podmínce. A to se negativně na adresu Briana Barnharta vyjadřoval kromě twitteru také ve svém sloupku v brazilském deníku Metro.
Dlužno dodat, že penalizování Castronevese za předjetí Hildebranda pod žlutými vlajkami bylo správným rozhodnutím. Castroneves skutečně předjížděl v místě, kde vlála žlutá vlajka po kontaktu Kimballa a Meiry. Závod v Motegi a rozhodování Briana Barnharta vzbudily emoce spíše v první polovině závodu. Franchitti zkoušel nemožný předjížděcí manévr na Briscoea, přitom poslal mimo dráhu ještě Rahala a Kimballa, ale byl penalizován jen odsunutím na konec pole (kde již v té době stejně byl). Většina lidí kolem IndyCar chtěla vidět Franchittiho projíždět za trest boxy po restartování závodu, aby ztratil alespoň 25 vteřin. Díky mírné penalizaci mohl Franchitti ihned po restartu postupovat polem dopředu.