Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Rozhodne už Kentucky o titulu?

Rozhodne už Kentucky o titulu?

Kentucky Indy 300 – před závodem

Předposlední závod letošní sezóny čeká jezdce tento víkend na mladém oválu Kentucky Speedway nedaleko městečka Sparta ve státě Kentucky. Na tomto oválu začala IndyCar závodit v roce jeho otevření – 2000. První dva ročníky vyhrál Buddy Lazier a společně se Samem Hornishem je jediným, kdo v Kentucky vyhrál dva závody. Poslední dva ročníky patřily jezdcům týmu Rogera Penskeho (2009 – Briscoe, 2010 – Castroneves). Ta je se třemi vítězstvími v Kentucky nejúspěšnějším týmem.

Kentucky bylo v předešlých letech vždy úspěšným podnikem. Pěkné závody doprovázela slušná divácká návštěva a závod byl také komerčně úspěšný, jenže letošní ročník může být jiný a rozhodne o budoucnosti závodu v kalendáři IZOD IndyCar Series. IndyCar totiž v Kentucky začal konkurovat NASCAR. První závod Sprint Cupu se jel letos, ale provázely ho spíše problémy, kdy se snad třetina diváků na závod nedostala kvůli hodinovým zácpám na dálnici. Právě poškozeným fanouškům nabídl vlastník dráhy zdarma lístky na IndyCar. Dalším potencionálním problémem je ztráta titulárního sponzora.

Loni IndyCar slavila v Kentucky 200 závod od vzniku IRL 

Mnoho jezdců nastoupí v Kentucky s inovovaným barevným schématem (pokud bude před závodem dostatek fotografií, přineseme speciál). Castroneves představí vůz v tradičním zbarvení, ale s novým sponzorem. Hildebrand bude mít vůz v růžové kamufláži. Briscoe pojede v modro-bílo-černém voze. Nového sponzora a černomodré barvy představí také Franchitti. Cunningham pojede druhý závod za Sam Schmidt Motorsports tentokrát v červenožlutém voze Automatic Fire Sprinkles. Za Wilsona zaskočí tentokrát Townsend Bell v modrozeleném voze Valspar.
Vloni jsme na pole position viděli černobílý vůz Panther Racing sponzorovaný Fuzzy´s Ultra Premium Vodka. Loni řídil Carpenter, který dvakrát za sebou v Kentucky skončil druhý. Letos Carpenter jede za Sarah Fisher a za Panther pojede Buddy Rice. Bílý monopost Rahal/Letterman/Lanigan dostane k dispozici Pippa Mann, která v Kentucky loni v Indy Lights vyhrála. Mann chyběla v závodě v New Hampshire, kde měla původně startovat, ale kvůli nehodě z tréninku o závod přišla. Bude to její druhý start v IndyCar. Ve voze Conquest Racing debutuje tento víkend zkušený Brit Dillon Batistini. No a poslední změnou, o které jsme informovali v týdnu, je nahrazení Taglianiho Danem Wheldonem. Celkem se můžeme těšit na 29 vozů!
Závod v Kentucky může teoreticky rozhodnout i o titulu. Power má na Franchittiho náskok 11 bodů. Pokud by se Powerovi podařilo náskok navýšit na 53 bodů, tak by závěrečný závod v Las Vegas již nic neřešil.
Kentucky Speedway
Délka trati: 1,5 míle (2,4 kilometrů)
Klopení: 14° - zatáčky, 4° - rovinka
Délka závodu: 300 mil, 200 kol
Loňský vítěz: Helio Castroneves, Team Penske
Loňské pole position: Ed Carpenter (Panther Racing)
Rekord trati: Sarah Fisher – 2002 (Dreyer & Reinbold Racing), 24.0661 sekund
Časový harmonogram (SELČ)
Sobota 1. října:
18:00 – 19:15 1. trénink
20:45 – 21:45 2. trénink
Neděle 2. října
00:00 – 1:00 kvalifikace
20:45 – start závodu Kentucky Indy 300