Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Renault podpořil svůj tým ve změně názvu

Renault podpořil svůj tým ve změně názvu

Stáj se chce od příštího roku jmenovat Lotus.

Automobilka Renault podpořila svůj tým Formule 1 ve snaze přejmenovat se pro příští rok na Lotus, kterým by se konečně zbavil zmatků ohledně toho, kdo je vlastníkem.

Renault se na základě skandálu s ovlivňováním výsledků Velké ceny Singapuru 2008 na konci roku 2009 rozhodl prodat tým společnosti Genii Capital, titulárním sponzorem se přitom v letošním roce stal britský výrobce sportovních vozů, firma Lotus.

O jméno Lotus se přitom strhl spor, jelikož v loňském roce do Formule 1 vstoupila stáj Lotus Racing. Ta se však s Lotusem nepohodla a o práva na jméno přišla. Pro letošní rok se však přejmenovala na Team Lotus, který do práv Lotusu nespadá.

Jenže Team Lotus uznal, že se slavným stejnojmenným týmem nemá nic společného a proto se chce od příštího roku přejmenovat na Caterham, který od letošního roku spadá do jeho vlastnictví. Renault by se tak definitivně mohl přejmenovat na Lotus.

Problémem je, že změna názvu znamená zápis jako nový tým, což by pro stáj znamenalo ztrátu příjmů z televizních práv za poslední sezónu. Jedinou možností, jak se této situaci vyhnout, je zažádat o souhlas Komisi Formule 1, která je složena ze zástupců týmů, Bernieho Ecclestona, šéfa FIA Jeana Todta a dalších, například některých promotérů závodů, dodavatelů motorů či sponzorů.

Generální ředitel společnosti Renault Sport Jean-Francois Caubet věří, že tým souhlas dostane.

"Tým jsme před dvěma lety prodali a naší strategií nebylo zcela přerušit své spojení s týmem, protože když jste výrobce automobilů, nemůžete ho přestat mít rád," řekl Cauber v rozhovoru pro Autosport. "Strategické rozhodnutí bylo odmítat krok za krokem, tlačit na technické partnerství.

S názvem šasi to bylo pro Renault trochu trapné, protože tým byl řízen společností Genii, hlavním sponzorem byl Lotus a pro britská média to byl tým Renault!

Na změnu jsme tolik nenaléhali, ale požádali jsme Bernieho, zda by nám nemohl pomoct a Lotus bude dobré řešení."

Caubet se domnívá, že pro Renault bude prospěšné mít vedle týmu Red Bull dalšího silného zákazníka, jelikož podle něj není dobré směřovat veškeré své úsilí k jedinému týmu.

"Budeme dodávat motory a nadále tlačit, protože potřebujeme druhý silný tým, abychom mohli tlačit Red Bull. Nechceme v tom nechat Red Bull samotný a když máte dva silné týmy, můžete neustále porovnávat.

Je velice důležité mít vnitřní konkurenční boj. Takže i když ten vztah bude odlišný a bude to zákazník, stále to pro nás bude velice důležitý zákazník."