Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Vítěz letošní sezóny IndyCar si odnese novou trofej

Vítěz letošní sezóny IndyCar si odnese novou trofej

Loni představená trofej po roce končí.

Will Power a Dario Franchitti loni soupeřili o titul. Před posledním závodem výkonný ředitel IndyCar Randy Bernard odhalil za přítomnosti obou novou mistrovskou trofej. Na dřevěném podstavci seděl muž na unicyklu. Za zrodem nové trofeje stál především IZOD, který coby nový titulární sponzor chtěl, aby IndyCar přišla s novou cenou pro celkového vítěze. Ale Dario Franchitti bude jediným, kdo si naháče na kole doma vystaví. Trofej totiž sklidila velkou kritiku především proto, že z ní nebyla patrná žádná spojitost se závoděním a tak se INDYCAR rozhodla celou věc přehodnotit a letos přišla s novým pohárem.
Přesnější výraz by byl „staronovým“, protože ačkoliv v neděli předaná trofej bude nová, jedná se o kopii poháru známého jako Astor Challenge Cup, ostatně pod tímto názvem bude známa i letos předávaná cena. Astor Challenge Cup byl pohár předávaný v letech 1915 a 1916 synem kdysi nejbohatšího muže světa Johna-Jacoba Astora (jedna z nejslavnějších obětí potopení Titaniku) Vincentem Astorem vítězi jím sponzorovaného vytrvalostního závodu na 350 mil (závod v roce 1916 byl jen na 250 mil) ve státě New York. Další ročníky se kvůli vstupu USA do 1. světové války, již nekonaly.
„Chtěli jsme propojit historii a tradici s naší budoucností,“ říká výkonný ředitel INDYCAR Randy Bernard při odhalení trofeje v Las Vegas. „Bylo pro nás opravdu velmi důležité najít trofej, která byla uměleckým dílem, které jezdci budou opravdu poctěni, že vyhrají. Zároveň myslíme, že je důležité potvrdit, že INDYCAR je Indy car a tak jsme umístili jména všech šampionů od roku 1909 na trofej. Uznáváme všechny organizace, které pořádaly závody Indy car. Není to jen trofej, která připomíná naší budoucnost, ale spojuje nás s naší budoucností.“
Jména všech šampionů od roku 1909, ať již závody pořádala AAA, USAC, CART, IRL, Champ Cars nebo INDYCAR, jsou vypáleny laserem na podstavci. Franchitti nebo Power v neděli obdrží repliku poháru. Tu dostanou i Chip Ganassi nebo Roger Penske. Originál bude umístěn v muzeu na Indianapolis Motor Speedway.
Není to poprvé, co moderní série oživovala v minulosti udělovaný pohár. Když se v roce 1996 oddělila IRL od CART, ten nahradil pětistovku v Indianapolisu závodem na pět set mil v Michiganu, nesl název U.S. 500 a trofej pro vítěze se jmenovala Vanderbilt Cup, po první trofeji v historii udělované v USA na motoristických závodech. Když závod U.S. 500 v roce 1999 skončil, stal se od roku 2000 Vanderbiltův pohár trofejí pro šampiona CART (od roku 2004 Champ Cars). Posledním recipientem byl v roce 2007 Sébastien Bourdais. Po spojení obou sérií přešla práva na trofej pod IRL a Tony George zvažoval, že by se Vanderbilt Cup stal cenou pro šampiona IndyCar, k čemuž ovšem nakonec nedošlo.