Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Šedesát minut!

Šedesát minut!

Zítra po obědě začne luštění hádanky letošních jmen šampiónů GT3.

Dnes odpoledne proběhl v holandském Zandvoortu první závod posledního víkendu šestého ročníku ME GT3. Před závodníky je pouze zítřejší klání, v němž se rozhodne o titulu, ale také o dalším pořadí na stupních vítězů. Vzhledem k odlišnému formátu kvalifikace oproti GT1, dnešní výsledky nenaznačují pořadí na roštu nedělního závodu. Seřazení vozidel na roštu určily výsledky druhé sobotní části kvalifikace Zde.

Šance jezdců.

Nejlepší vyhlídky má vedoucí dvojice Leo/Castellaci pilotující Ferrari s číslem 50. Dnes si devátým místem připsala italská dvojice dva cenné body, čímž jejich celkový součet činí 99. Jejich pozici v boji o titul může ohrozit pouze výraznější zaváhání. Teoreticky je v tomto případě ve hře o titul prvních deset pilotů celkového hodnocení. Do zítřejšího závodu budou startovat ze šesté příčky.

GT3 v pátém podniku evropského mistrovsví

Přestože je Ferrari 458 v letošním ročníku poprvé, má šanci dovézt k titulu italskou dvojici Leo/Castellaci.

Jejich největší hrozbou bude z třetí příčky startující Parisy (Mercedes č. 3). Francouzský pilot je prvním z pilotů, který neabsolvuje víkend se stálým kolegou. Dnes dojel s Demoustierem osmý, čímž si polepšil o čtyři body na celkových 87. Šanci na titul mu dává umístění do třetího místa při současném výpadku vedoucí posádky. Při rovnosti bodů má italské duo větší počet druhých míst, takže jedinou možností v tomto případě by byla pouze výhra (nyní je stav 1:1).

Může spoléhat na pomoc svého letošního kolegy, celkově třetího Giauqueho. Dnes nebodoval (až 15.), ale zítra bude startovat ze čtvrté příčky. Také švýcarský pilot má ještě naději na titul, kromě nebodování výše postavených pilotů musí dojet navíc nejhůře druhý.

GT3 v pátém podniku evropského mistrovsví

Úspěšná francouzská stáj Graff Racing letos přezbrojila z vozu Corvette Z06 na nejnovější přírůstek v GT3. Mercedes SLS se ukazuje jako zdatný nástupce.

Místo pomýšlení na titul se celkově čtvrtí Lesoudier s Martinem (81 bodů, dnes nedojeli, Aston Martin č. 9) budou muset strachovat o svoji současnou pozici. Start až z 24. příčky nedává šance na výhru (jediná šance na titul), ale daleko bude také k tolik potřebným bodům. O něco lépe na tom bude posádka BMW (č. 35) Vos/den Boer (80 bodů, dnes 7.) startující ze sedmé příčky, což jí dává naději v pokusu o útok na stříbrnou anebo bronzovou pozici.

GT3 v pátém podniku evropského mistrovsví

I v případě, že si posádka Lesoudier/Martin odpustí podobná zaváhání jako v tomto případě na Slovakiaringu, nebude mít jednoduché udržet stávající čtvrté místo v celkovém hodnocení.

Vyhlídky ostatních pilotů jsou jen teoretické: nevýhodná startovní pozice anebo velká ztráta na čelní příčky. Jedinou šanci má další pilot z rozdělené posádky Enzo Ide (8., 75 bodů), který zítra pojede na čele celého pole. Pilot Audi (č. 33) stáje WRT se navíc bude střídat se šampiónem této série z roku 2009, Christopherem Miesem.

Souhrn dalších jezdců a vozů se šancemi na zisk trofejí: Bosi/Baumann (Mercedes č. 44, 77 bodů, celkově šestí, start z 12. místa), Mayr-Melnhof/von Thurn und Taxis (Lamborghini č. 24, 77 bodů, z 11. příčky), Franchi (Audi č. 32, 75 bodů, z 25. místa), Al-Faisal/Sandström (BMW č. 6, 75 bodů, z 22. pozice), a Walter/Hürtgen (BMW č. 7, 74 bodů, z 16. místa).

Pouze o bronz mohou usilovat dnešní vítězové s vozem Porsche, dvojice van Splunteren/Soulet (71 bodů, z 19. příčky).

Vyrovnaná situace v týmovém hodnocení.

Dnešní závod zdramatizoval situaci v klasifikaci stájí. Jednak druhé místo nebodujícího týmu Scuderia Vittoria znamenalo větší přísun bodů soupeřům za červeným ferrari. Prázdné bodové konto vedoucí stáje a nevýhodná umístění během startu zítřejšího závodu dávají reálné šance hned dvojici soupeřů.

GT3 v pátém podniku evropského mistrovsví

Vedoucí Need for Speed Team Schubert (158 bodů) vyšle do bojů zlato svá bmw až z hloubi pole: z 16. (Walter/Hürtgen, č. 7) a 22. místa (Al-Faisal/Sandström, č. 6).

GT3 v pátém podniku evropského mistrovsví

Druhý Faster Racing se stejnou technikou si dnes připsal jen 10 bodů (celkem 147), ale pátá (Kolen/Catsburg, č. 36) a sedmá startovní pozice (Vos/den Boer, č. 35) představují jedinečnou příležitost.

GT3 v pátém podniku evropského mistrovsví

Štědrý příděl 27 bodů vynesl z pátého místa na třetí místo tým Heico Motorsport (141 bodů). Start jejich mercedesů z dvanácté (Bosi/Baumann, č. 44) a osmnácté příčky (Frankenhout/Hirsch, č. 45) nedává naději na zopakování dnešního úspěchu.

Pouhých šest bodů na konto stáje Graff Racing (124 bodů) sice způsobilo pád z celkové třetí příčky, ale je pravděpodobné, že si francouzský tým vynahradí vše zítra. Druhá řada na roštu obsazená dvojicí bílých mercedesů k úspěchu přímo vybízí. Posádky Parisy/Demoustier (č. 3) a Giauque/Jäger (č. 4) se zítra pokusí dobýt zpět bronz. Mají však šance mířit i k titulu.

Poslední stájí s nadějemi na titul, ale také na zisk dalších trofejí má stáj AF Corse (119 bodů). Tíha odpovědnosti bude ležet především na bedrech vedoucí sestavy Leo/Castellaci (z 6. místa, č. 50). Posádka Brown/Geddie přispěla na týmové konto pětkrát menším počtem bodů, navíc startuje až z 20. místa.

Druhý závod - letošní poslední dějství.

Start do zahřívacího kola závěrečného závodu proběhne v 13,10 našeho času.

V 13,05 zahájí přímý přenos televize Sport 5, která se GT3 bude věnovat do 14,30.

Také pořadatel nabízí na svých internetových stránkách možnost sledování tohoto závodu Zde (od 13,00; volba Live GT, pokud je čas přenosu).