Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Závod šampionů poprvé s českou účastí

Závod šampionů poprvé s českou účastí

V podniku se objeví jezdec rallye Jan Kopecký.

Letošní ročník Závodu šampionů bude mít poprvé v historii také českého zástupce. Zatím posledními přihlášenými jsou jezdci Škody v IRC Jan Kopecký a Fin Juho Hanninen.

Kopecký, který v posledních třech sezónách IRC vždy patřil mezi nejrychlejší, doplní Vitalije Petrova v sestavě Team Slavic (Slovanský tým). Za dobu Závodu šampionů to bude vůbec poprvé, co bude jeden tým sestaven z jezdců z východní Evropy.

Letošní šampion kategorie WRC S2000 Hanninen pojede spolu s osminásobným vítězem 24h Le Mans Tomem Kristensenem za Team Nordic.

S Dánem měl původně jet Mattias Ekström, jenže kvůli jiným povinostem se nemůže zúčastnit sobotního programu. Na nedělní část, kde jezdci nebudou závodit za svou zemi, ale za sebe, už ovšem bude Švéd přítomen.

"Tahle šance závodit proti nejlepším jezdcům z celého světa je skvělou šancí, jak zakončit sezónu," řekl Kopecký. "S cestovními závodními vozy jsem závodil předtím, než jsem přestoupil k rallye, takže mi to, doufejme, pomůže rychle se přeorientovat na jiný typ vozu."

Hanninen, zatím jediný potvrzený Fin, řekl: "Je čest závodit na Závodu šampionů. Finsko v něm drží působivý rekord už od Juhy Kankunnena, který vyhrál v roce 1988 první ročník. Jsem zatím jediný Fin ve startovní listině, necítím ale žádný tlak!

Doufeje, že Tom a já máme dostatek závodních i rallye zkušeností, které se budou hodit při naší snaze přinést titul ze Závodu národů zpátky do naší země."


Mezi další již potvrzené jezdce patří piloti Formule 1 Sebastian Vettel, Michael Schumacher a Jenson Button. Svou účast již potvrdili také trojnásobný mistr světa cestovních vozů WTCC Andy Priaulx, letošní šampion DTM Martin Tomczyk nebo třetí muž letošní sezóny v Mistrovství světa v rallye Sébastien Ogier.